Autor: Tuuli Seinberg • 23. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidaja töölaud uues e-maksuametis

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi
Foto: Urmas Kamdron
Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi tutvustas Pärnu Raamatupidamise konverentsil ameti uusi makselahendusi , nende valmimise ajagraafikuid ning seda, mida muudatused raamatupidajatele kaasa toovad.

2017. aastal on plaanis:  KMK registreerimise lihtsustamine ETT Maksumärkide süsteem Palgaandmed pangast Madalapalgaliste toetus

2018. aastal on plaanis: Uus e-MTA keskkond Uus FIDEK Isikute haldus Suhtlus ja postkast Andmete peegeldamine Uued makselahendused

Liivamägi ütles, et juba praegu kasutab järjest vähem inimesi teenindusbürood ning eelistatakse e-Maksuametit või MTA kodulehte. Kuigi teenindusbüroosid pole plaanis sulgema hakata, muudetakse e-keskkonnad kasutajatele mugavamaks ja informatiivsemateks. „Kõik uuendused ei valmi korraga, nii et osad muudatused tulevad kohe, teised ehk alles 3-5 aasta pärast. Meie e-keskkond on samal platvormil olnud juba 16 aastat, nii et IT kontekstis on tegu tõelise vanuriga.  Mõtlesime, et kui juba muutma hakata, võiks teha midagi ägedamat,“ selgitas Liivamägi.

Uue e-MTA võtmesõnad

Uus keskkond peab olema väga kasutajasõbralik ja sinna integreeritakse ka suhtlusmoodul,  kiirvestluse ruut, kus saab kohe maksukonsultandilt nõu küsida.

Ka on eesmärk andmeid üleriigiliselt võimalikult palju korduskasutada, mis tähendab seda,  et kui ühele riigiasutusele on andmed esitatud, ei peaks neid teisele uuesti esitama.

Kui ka praegu saab mõnest majandustarkvarast andmeid saata otse maksuametisse, siis plaanis on seda arengut hoogustada ja  teha koostööd raamatupidamistarkvarade koostajatega. Igasugused veateated ja muud teavitused võiks käia samuti läbi X-tee. Raamatupidajal oleks üks ühtne töökeskkond, kuhu MTA saadab ka oma info.

Automatiseeritud deklaratsioonid

Üldpõhimõtted jäävad siin samaks – on maksustamisperiood ja andmed, mis tuleb MTAle esitada. Viis, kuidas need andmed maksuametisse jõuavad, pole seadusandja otsustada, vaid seda otsustab MTA koos majandustarkvara tootjaga. „Näiteks kui andmed on juba töötamise registris olemas, ei peaks samu andmeid TSDl esitama, vaid teile kuvatakse pilt sellest, mis on maksuametil teie palgamaksude osas juba olemas. Kui andmed on staatilised ega varieeru, saab ettevõtja  anda ette nõusoleku, et andmed esitatakse automaatselt,“ rääkis Liivamägi.

Ka kõik rahalised nõuded on ühes kohas, et maksumaksjal oleks ülevaade, millised nõuded on riigil tema vastu ja vastupidi.

Kasutajavaate põhimõtted

Siin lähtub maksuamet sellest, mida maksumaksja meilt ootab. „ Oleme uurinud, mida meilt oodatakse, et hiljem ei tuleks välja, et eeldasime midagi valesti. Tahame, et keskkond oleks lihtne ja mugav ning intuitiivselt oleks võimalik õige koht üles leida,“ kommenteeris Liivamägi.

Disain hakkab kohalduma vastavalt sellele, kas lehekülge vaadatakse arvutist, nutikast või tahvlist. Samuti on plaanis teha keskkond mitmekeelseks ja ühtseks – praegu on maksud ja toll nagu erinevad maailmad. Võrreldes tänase päevaga oleks e-MTA isiku- või ettevõttevaate avalehel  kõik isiklikud ja/või juriidilise isiku andmed. Liivamägi tõi näite, et kui oled raamatupidaja ja sul on mitu kliendi, siis näed kohe ära, millisel kliendil on vaja andmeid esitada ja kus on midagi punaseks läinud või võlgu.  See tähendab, et iga kliendi üldvaate nägemiseks ei pea eraldi sisse logima. Kui klikata juba konkreetsel kliendil,  ilmub ettevõttepõhine vaade, kus on näha, millised aruanded on esitatud, milline on ettemaksukonto seis, mis tuleks järgmisena esitada jne.

Statistika ja hinnangud

Samuti saab maksuamet tulevikus  pakkuda ettevõtjale erinevaid analüüse ja statistikat . „Praegu on MTA nagu hamster, kes muudkui kogub andmeid põske, aga midagi välja ei anna. Meie mõte on pakkuda mingite kokkulepitud väärtuste alusel maksumaksjale hinnanguid, millised on näiteks maksuriskid. Kuidas me väärtusi ja riske välja arvutame, on juba läbi räägitav. Oleme välja mõelnud kriteeriumid, mis võiks ettevõtjale huvitavad olla: näiteks milline on maksudistsipliin, kas on riske palga maksmisel, kuidas on lood töötajate registreerimisega, millised on käiberiskid ja riskid kasumi maksmisel,“ avas Evelyn Liivamägi uusi plaane ja lisas, et kavas on näidata maksumaksjale kogu infot, mis maksuametil tema kohta on. Kui maksumaksja soovib andmeid jagada oma partneritega, on see võimalus olemas. Samuti saab luua konkreetse ettevõtja või inimese seisukohast vaate, milline on ta positsioon teiste sama sektori tegijatega võrreldes. Samuti saab tulevaselt äripartnerilt küsida MTA andmeid, et hinnata, kas ta on ikka usaldusväärne.

Maksustamine pangas

Üks  põnev arendus, mis puudutab esialgu vaid LHV panga kliente, läheb käiku uuest aastast. Nimelt saab siis LHV pangas juba maksekorralduse tegemisel valida tüübiks palgamakse ja täita ära vajalikud väljad. Seejärel läheb info otse maksuametisse, kus arvutatakse välja maksukohustus. Info maksukohustuse kohta kuvatakse paari sekundi pärast maksumaksjale, kes siis otsustab, kas maksab ära kohe või hiljem. Kui ülekanne on tehtud, kantakse andmed automaatselt TSDle.

Et teenust kasutama hakata, tuleb esimesel korral allkirjastada leping ja anda MTAle luba. Süsteem sobib eriti hästi väikestele ettevõtetele, kes teevad väljamakseid harva. Nad ei pea enam e-maksuametis eraldi tuludeklaratsiooni esitama, vaid saavad kõik ülekande tegemisel tehtud. Samas de erisoodustus tuleks ka tulevikus eraldi TSDle panna.

Kuut enamlevinud tasu tüüpi hõlmav süsteem on ehitatud universaalsena ning tulevikus võib iga pank seda teenust kasutama hakata.

Uued makselahendused

Ajagraafikus 2018. aasta teise poolde jäävate arenduste seas on näiteks võimalus maksta maksud ettemaksukontolt, kohe makse ajatada, maksta krediitkaardiga ja kuvada välja intressimäärad, mis kaasneks maksudega hilinemisega.

Madalapalgaliste toetus

Juba novembri algusest on inimestel võimalik maksuametis kontrollida, kas nad vastavad madalapalgaliste toetuse tingimustele. Meeldetuletuseks, et kriteeriumid on: resident, üle 18-aastane, tööleping/teenistuja, täistööaeg.

„Samas olulisim kriteerium selgub alles pärast tuludeklaratsiooni esitamist, mis tähendab, et kuvatavad andmed pole lõplikud, aga inimene näeb vähemalt, kas tal on lootust toetust saada. Statistika näitab, et väga paljusid tuludeklaratsioone muudetakse kuu aja jooksul pärast esitamist. Seega ootame esimese massi muudatusi ära ja siis hakkame maksma. Tähtaeg on 1. juuli, aga tahame maksta toetuse välja enne suuremaid väljaminekuid nagu koolide lõpetamine või jaanipäev,“ lubas Liivamägi.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700