12. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kahju hüvitamine konkurentsiõiguse rikkumise korral

Kahju hüvitamine konkurentsiõiguse rikkumise korral
Foto: Pixabay
Kaubandus-Tööstuskoda tutvustab Justiitsministeeriumi eelnõu, millega võetakse üle Euroopa Liidu direktiiv 2014/104/EL, mis reguleerib kahju hüvitamise nõudeid liikmesriikide ja Euroopa Liidu konkurentsiõiguse rikkumise korral.

Regulatsiooni täiendatakse sätetega, mis reguleerivad vastava rikkumise (keelatud teo toimepanemise) tagajärjel tekkivaid kahju nõudeid ja nende menetlemist.

Mis on muudatuse eesmärk?

Muudatuste eesmärgiks on viia siseriiklik õigus kooskõlla Euroopa Liidu õigusega.

Keda see mõjutab?

Muudatused mõjutavad eelkõige keelatud tegu toime panevaid ettevõtjaid ja läbi nende mõjutatud osapooli.

Mis on olulisemad muudatused?

Võetakse kasutusele terminid kahju edasisuunamineotsene ja kaudne ostja (ja tarnija). Sisuliselt toob see kaasa põhimõtte, et otsesed ostjad või tarnijad suunavad neile keelatud teoga tekitatud kahju tarneahelas järgmisele ostjale või tarnijale ning kahju kannatanuks loetakse tarneahela viimast lüli.Kehtestatakse erisused solidaarvõlgnike vastutusele. Näiteks vastutavad teatud juhtudel väikese ja keskmise suurusega ettevõtted või leebustaotluse kaudu karistusest vabastatud isikud keelatud teo toimepanemisel üksnes oma otseste ja kaudsete ostjate ja tarnijate ees. See tähendab, et sisuliselt ei ole tegu lõpuks solidaarvõlgnikuga ning kahju mille just tema võis põhjustada kolmandatele isikutele, hüvitavad teised keelatud teo toime pannud ettevõtjad.Kehtestatakse erisused kompromisslepingu ja aegumise üldregulatsioonile. Näiteks sätestatakse, et keelatud teo toimepanemisest tekkinud mistahes nõude aegumistähtaeg on 5 aastat.Kui hageja pöördub tsiviilkohtusse kahju hüvitamise nõudega ja rikkumise toimepanek on juba varem tuvastatud, ei pea ta rikkumise toimepanemist enam tõendama.Kehtestatakse eriregulatsioon tõendite kogumiseks ja menetlusse võtmiseks. Näiteks sätestatakse, et tsiviilkohus võib keelatud teo toimepanemisega tekitatud kahju nõude menetlemisel keelduda tõendite kogumisest, kui need sisaldavad ärisaladust. Samuti võib kohus menetlusse võetud tõendite puhul rakendada nn konfidentsiaalsusringi ning trahvida konfidentsiaalsuskohustust rikkunud isikut.

Millal plaanitakse muudatused jõustada?

Seadus jõustub 26. detsembril 2016. a, mis on direktiivi poolt ette nähtud kohustuslik kuupäev.

Ettevõtjate arvamused ja ettepanekud turvaseaduse muudatuste osas on oodatud hiljemalt 29. augustiks e-posti aadressile [email protected]. Ettevõtjatelt laekunud tagasiside põhjal koostame kaubanduskoja seisukoha, mille edastame siseministeeriumile.

Kavandatavate muudatustega saab lähemalt tutvuda siin:

Eelnõu

Seletuskiri

Seletuskirja lisa – õigusaktide vastavustabel

Allikas: Kaubandus-Tööstuskoda 

 

Autor: Kaubandus-Tööstuskoda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700