1. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Käibemaksutagastus vs maksuvabastus

Käibemaksuseaduse muudatused, mis puudutavad ELi institutsioone ja NATOt
Foto: Pixabay
Riigikogu võttis 20. aprillil 2016. aastal vastu käibemaksuseaduse muutmise seaduse, mille sätted jõustuvad kolmes osas: 1. maist 2016, 1. juulist 2016 ja 1. jaanuarist 2017.

Riigikogu võttis 20. aprillil 2016 aastal vastu käibemaksuseaduse muutmise seaduse, mille sätted jõustuvad kolmes osas. Osa sätteid jõustusid 01.05.2016, osad 01.07.2016 ja osad sätted jõustuvad 01.01.2017. Olulisemad muudatused, mis puudutavad Eestis rahvusvahelist koostööd Euroopa Liidu institutsioonidega ja NATO liitlasvägedega, on need, mis on tehtud seoses eesmärgiga vähendada halduskoormust. Muudatused halduskoormuse vähendamise osas oli ja on kavandatud jõustuma kahes osas. Esimeses etapis rakendatakse alates 01.05.2016 Euroopa Liidu institutsioonidele ja NATO relvajõududele müüdava kauba ja teenuse puhul 0% käibemaksumäära, senise tagastussüsteemi asemel. Käibemaksuseaduse muutmise seaduse seletuskirja kohaselt on liitlasvägede kohalolek Eestis üks Vabariigi Valitsuse tegevusprogrammi prioriteete ja nende siinolek ning raha kulutamine Eestis tuleb teha võimalikult lihtsaks.

Käibemaksutagastuse asemel maksuvabastus

Käibemaksutagastuse süsteemi asendamine maksuvabastusega (korrektne on öelda, et 0% maksumääraga maksustamine) vähendab tunduvalt nii kaitseministeeriumi, kui ka liitlasvägede halduskoormust. Erinevatel liikmesriikidel on erinevused finantssüsteemides ja ajaline lõtk käibemaksu maksmise ja selle tagasi saamise vahel võib oluliselt mõjutada Eestis raha kulutamise võimalust ja ka hulka. Paljud riigid ei tohi tagastatavat summat enam siin kasutada, mille tõttu võivad siin tehtavad investeeringud jääda 20% võrra väiksemaks.

Teine etapp muudatuses seisneb selles, et võrreldes kuni esimese maini kehtinud KMS § 15 lg 3 p 5 § 15 lg 4 p 14 redaktsiooni uuega, laiendatakse alates 01.01.2017 muudatusega 0%-lise käibemaksumäära rakendamist kauba müümisel ja teenuse osutamisel ka Eestis asuvale Euroopa Liidu institutsioonile. Sätestatud 0% maksumäära tõendavaks dokumendiks on institutsiooni esindaja ja Välisministeeriumi kinnitusega käibemaksuvabastustõend. Eestis asuvale institutsioonile kohaldatakse 0% maksumäära tingimusel, et arve summa ilma käibemaksuta on vähemalt 53 eurot. Arve kogumaksumus võib olla väiksem kommunaalmaksete ja kütuse puhul. KMS § 15 lg 3 täiendatakse sellega seoses punktiga 5¹.

Kui juba alates 01.05.2016 saavad ettevõtjad NATO vägedele müüa 0% maksumääraga kaupu ja teenuseid, siis edaspidi alates 01.01.2017 saavad kohalikud ettevõtjad ka Euroopa Liidu institutsioonidele müüa Eestis kaupa ja teenust 0% maksumääraga. Euroopa Liidu institutsioonile 0% maksumääraga müümiseks peab ettevõtjal olema hiljem maksuhaldurile esitada käibemaksuvabastustõend sellelt institutsioonilt, mille kinnitab Välisministeerium ja arve kogumaksumus peab ilma käibemaksuta olema vähemalt 53 eurot. NATO relvajõududele 0% maksumääraga müümisel vajamineva käibemaksuvabastustõendi kinnitab kaitseminister või tema poolt volitatud ametnik. NATO vägede kauba või teenuse müügi puhul rahalist piirangut sätestatud ei ole.

Autor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700