Autor: Raamatupidaja.ee • 29. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Facebooki maksuvõlg võib miljarditesse ulatuda

Facebookil on suur maksuvõlg
Foto: Pixabay
USA maksuameti andmetel on Facebookil miljarditesse dollaritesse ulatuvas summas maksmata makse. Võlg tekkis väidetavalt siis, kui ettevõte paigutas osa oma varadest Iirimaale.

Facebook avaldas eile, et on saanud maksuametilt võlateate, mille kohaselt on ettevõttel 2013. aastal alanud uurimise tulemusena 3–5 miljardit eurot maksuvõlga. Ühendriikide maksuamet on Facebooki poole pöördunud ka varem, juhtides ettevõtte tähelepanu sellele, et firma raamatupidajad on 2010. aastal Iirimaale paigutatud varade väärtust alahinnanud.

Kuigi maksuameti nõue puudutab hetkel vaid 2010. aastat, võib uurimine laieneda ka sellele järgnevatele aastatele, mis omakorda kasvataks potentsiaalse võla suurust. Samuti on võimalik, et maksuameti kasuks mõistetakse kohtus võlasumma pealt välja ka intressid.

Maksuameti avaldus saabus päev pärast seda, kui Facebook teatas oma teise kvartali majandustulemustes, et on kasumi peaaegu kolmekordistanud ning selle suuruseks on 2,06 miljardit dollarit.

Facebook kaebab maksuameti kohtusse

Sotsiaalmeediagigant aga maksuameti süüdistustega ei nõustu ning plaanib viimase riiklikku maksukohtusse kaevata. Kohtuvaidlus tõotab kesta aga aastaid, sest maksukohtu menetlusajad on pikad ning sellele järgnevalt on osapooltel edasikaebamisõigus föderaalkohtusse.

Kui maksuamet peaks kohtuvaidluse võitma, võib see analüütikute hinnangul Facebooki finantsseisule negatiivselt mõjuda.

USA ettevõtted on kohustatud riigile maksma 35 protsenti kõigilt tuludelt, mis nad üle maailma teenivad.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700