30. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-sigaretid alluvad edaspidi tubakaseaduses sätestatud nõuetele

Foto: pixabay.com
8. juunil võttis Riigikogu vastu tubakaseaduse muutmise seaduse, millega võetakse üle Euroopa Liidu uus tubakadirektiiv. Direktiiviga ühtlustatakse liikmesriikides tubakatoodete ja tubakatootega seonduvate toodete tootmise, esitlemise ja müügi õigusnormid.

Seadusega täiendatakse tubakaseadust elektroonilise sigareti ja elektroonilise sigareti nikotiini sisaldava täitevedeliku turustamise nõuetega. Elektrooniline sigaret ei tohi sisaldada nikotiini rohkem kui 20 mg/ml ja peab sisaldama nikotiiniannuseid ühtlaselt. Nikotiini sisaldav vedelik ei tohi sisaldada lisaaineid nagu vitamiinid või ained, mis loovad mulje, et toode on tervisele kasulik või ohutu. Samuti kehtestab seadus tubakatoodete ja tubakatootega seonduvate toodete piiriülese kaugmüügi keelu.

Täiendatud tubakaseaduses täpsustatakse, et tubakaseadusega kehtestatavaid nõudeid elektroonilisele sigaretile ja selle täitepakendile ei kohaldata nendele toodetele, mille suhtes kohaldatakse ravimitele või meditsiiniseadmetele kehtestatud nõudeid. Sättega püütakse välistada samaaegselt erinevate seaduste kohaldamine e-sigarettidele ja nende täitepakenditele.

Nagu tubakaseaduse muutmise seaduse seletuskirjast nähtub, siis elektroonilist sigaretti on sisuliselt võimalik turustada ka ravimina, kui toode on ette nähtud tubakasõltuvuse raviks ja/või suitsetamisest motiveeritud loobumisel võõrutusnähtude ja suitsetamistungi leevendamiseks ning vastab sel moel oma esitluse (esitatud näidustuste) ja toime poolest ravimi mõistele (RavS § 2 lg 1). Elektrooniliste sigarettide ravimina turustamisel kohaldatakse nikotiinivedeliku suhtes ravimiseaduse sätteid ja nikotiini kui ravimi manustamise seadme osa peab vastama meditsiiniseadme nõuetele. Sel juhul ei kohaldata ka ravimina turustatavale nikotiini täitepakendile tubakaseaduses nõudeid, vaid täitevedelik kui raviaine allub täielikult ravimiregulatsioonile.

Eestis müügiloaga ravimina turustatavad nikotiini sisaldavate ravimite ravimvormid on praegu suuõõnespreid, närimiskummid, transdermaalsed plaastrid ja losengid. Elektrooniline sigaret on ravimina turule pandud ja ravimi müügiluba väljastatud näiteks Ühendkuningriigis ja see on ette nähtud tubakasõltuvuse raviks. Seega ei ole välistatud e-sigarettide turustamine tulevikus ravimina ka Eestis.

Ehk siis edaspidi tuleb kõigepealt selgeks teha, kas elektrooniline sigaret vastab ravimiseaduses toodud nõuetele. Ja kui ta nendele nõutele ei vasta, siis kohaldatakse elektroonilise sigareti kohta tubakaseaduse sätteid, koos kõigile teistele tubakatoodetele kehtestatud piirangutega. Piirangud on eelkõige seotud alaealistele tubakatoodete kättesaadavuse ja propageerimisega. Nemad on kõige kergemini mõjutatav sihtrühm ja rahva tervise huvides tuleb neile tubakatoodete kättesaadavust igati piirata.

Autor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700