24. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida toob kaasa uus tolliseadus

Uus tolliseadus toob mitmeid muudatusi
Foto: Sven Arbet
Kaubandus-Tööstuskoda tutvustab uue tolliseaduse eelnõu, millega võetakse Eesti seadusandlusesse üle 1. maist 2016 rakendunud uus Euroopa Liidu tolliseadustik.

Mis on muudatuste eesmärk?Eelnõu eesmärk on viia Eesti õigus kooskõlla Euroopa Liidu tolliseadustikuga, mis kehtestab ühetaolised nõuded ja viib tollivormistuse uude ühetaolisse keskkonda kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides.

Keda mõjutab?Eelnõu mõjutab eelkõige ettevõtjaid, kes oma tegevuses tolliga kokku puutuvad.

Mida muudatused endaga kaasa toovad?

Oluline on teada, et kuna vastavalt EL aluslepingutele on tolliliidu ja väliskaubandusküsimused liidu ainupädevuses, tuleb tollialaste õigusaktide põhiregulatsioon liidu otsekohalduvatest määrustest. Eesti tolliseaduses sätestatakse liikmesriigi pädevusse jäävad täiendavad sätted.

Võrreldes kehtiva tolliseadusega on olulisemad eelnõuga ette nähtavad muudatused järgnevad:

Seadustes kasutatav tollialane terminoloogia ja viited viiakse vastavusse uue liidu tolliõigusega.Tolliagentuuridele kehtestatakse registreerimise nõue. Lisaks peavad tolliagentuurid edaspidi ka otsese esindamise korral taotlema tegevusloa. Alles jääb isikute õigus ise tolliformaalsusi teostada. Kui tolliformaalsuste teostaja määratleb end esindajana vastavas tollideklaratsiooni lahtris, peab tal olema tolliagentuuri tegevusluba. Tolliagentuuri tegevusluba tuleb taotleda ühekordselt ning selle taotlemine on tasuta. Tolliagendi eksami sooritamiseks tuleb tunda tollieeskirju ja osata määrata kaubakoodi.Seadusest kaotatakse tolliterminali ja hoiukoha mõisted ning ühtlustatakse need ajutise ladustamise koha mõistega. Õiguslikult ei säilitata enam hoiukoha kui privaatse ajutise ladustamise koha erisust. Ajutise ladustamise koha pidajal tuleb vastavalt liidu tolliõigusele taotleda tollilt selleks eelnevalt luba ja pidada ladustatava kauba kohta arvestust. Täiendavad juhised ajutise ladustamise koha ja protseduuri pidamise kohta sätestatakse vastavas määruses.Kauba hoiulejätmiseks piisab edaspidi suulisest sooviavaldusest. Hoiul oleval kaubal on ajutiselt ladustatud kauba staatus ja kuna ajutise ladustamise kestus on uue tolliõiguse kohaselt 20 päeva asemel 90 päeva, võimaldatakse tollil määrata kauba hoidmiseks ka tähtaeg, mis on lühem kui 90 päeva.Eelnõuga täiendatakse tolliseadust vabatsooni küsimuste reguleerimisega, kehtestatakse tingimused vabatsooni määramise ja vabatsoonis tegutsemise kohta.Võrreldes kehtiva seadusega jäetakse uuest seadusest välja kolm väärteokoosseisu (kehtiva seaduse §-d 86, 88 ja 89).Muutub tollimaksu intressimäära arvestamine. Tollimaksule kohaldatav intressimäär arvutatakse edaspidi MKS-i asemel tolliseadustiku alusel. Määra arvestatakse Euroopa Keskpanga poolt avaldatud intressimäärast lähtuvalt ning seega on tollimaksu intressimäär 2,05% aastas ehk 0,0056% päevas.Tagatise haldamise regulatsioon viiakse kooskõlla liidu ja siseriikliku tagatise haldamise põhimõtetega.

Millal muudatused jõustuvad?Seaduse jõustumisajaks on planeeritud 2016. aasta 1. detsember.

Ettevõtjate arvamused muudatuste kohta on oodatud hiljemalt 6. juuniks e-posti aadressile [email protected]

Kavandatavate muudatustega saab lähemalt tutvuda siin: 

Euroopa Liidu tolliseadustik

Eelnõu

Seletuskiri

Seletuskirja lisad

Allikas: Kaubandus-Tööstuskoda

Autor: Kaubandus-Tööstuskoda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700