Autor: Raamatupidaja.ee • 20. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühisrahastuse platvormid muutuvad läbipaistvamaks

advokaadibüroo Deloitte Legal vandeadvokaat Merit Lind
Foto: Erik Prozes
FinanceEstonia ja advokaadibüroo Deloitte Legal koostöös valmis ühisrahastuse hea tava, mille eesmärk on muuta populaarsust koguv teenus läbipaistvamaks nii klientidele kui ka võimalikele investoritele. Initsiatiiv hea tava loomiseks tuli ühisrahastusplatvormide EstateGuru, Crowdestate, Bondora, Fundwise ja Investly eestvedajatelt.

“Mitmete ühisrahastust pakkuvate portaalide tegevus ei allu finantsregulatsioonile. Hea tava annab juhised, millest lähtuda, et platvormide tegevus oleks klientidele arusaadav ja läbipaistev,” selgitas FinanceEstonia ühisrahastuse töögrupi juht ja advokaadibüroo Deloitte Legal vandeadvokaat Merit Lind. Hea tava järgimine ei vabasta ühisrahastusportaali pidajat õigusaktidest tulenevate nõuete järgimisest.

Kõige rohkem võidavad heast tavast kliendid. “Kui portaal on allutanud end ühiselt tunnustatud raamistikule ja sellest kõrvale kaldutakse või ei suudeta kõrvalekaldumist põhjendada, on inimestel lihtsam otsustada, kas tegemist on usaldusväärse teenusepakkujaga või mitte,” rääkis Lind. Tihti jääb selgusetuks ka see, millised on portaalipidajate tasumudelid. “Seda tuleb rahastajatele öelda ja kuna tegemist on investeerimisega, siis tuleb hoiatada ka võimalike riskide eest,” lisas ta.

Ühisrahastajate algatusel hea tava väljatöötamist tunnustab ka Rahandusministeerium, olles valmis kaasa mõtlema, kuidas riiklik regulatsioon võiks ühisrahastuse potentsiaali tulevikus rohkem investorite ja kapitali vajajate huvides toetada.

“Kehtiv väärtpaberituru- ja muu finantsregulatsioon reguleerib ühisrahastuse valdkonda vaid riivamisi. Selline erasektori eestvedamisel ühiste käitumistavade loomine näitab, et vastutustundlike teenuste osutajate puhul ei ole riikliku regulatsiooni kehtestamine ka alati vajalik,“ kommenteeris rahandusministeeriumi finantsturgude poliitika osakonna ekspert Ardo-Heiki Ingar. Kokku tegutseb Eestis täna aktiivselt viis ühisrahastust pakkuvat platvormi.

“Riiklik või ka Euroopa ülene regulatsioon võiks olla oluline eelkõige piiriülese ühisrahastuse pakkumisel. Ühisrahastuse õigusraamistik annaks investoritele suurema kindlustunde ja muudaks sellisel kujul kapitali kaasamise paljude ettevõtjate jaoks tõsiseltvõetavaks alternatiiviks, “ lisas Ingar.

FinanceEstonia eestvedamisel välja töötatud ühisrahastuse hea tavaga saavad liituda kõik Eestis tegutsevad ühisrahastust pakkuvad portaalid. Kvaliteedimärk antakse platvormidele kord aastas – esimesed märgised antakse välja 30. mail Deloitte Legali uue majanduse sarja esimesel seminaril „The State & Future of Crowdfunding“.

FinanceEstonia on 2011. aastal loodud finantssektori esindusorganisatsioon, mille eesmärk on luua arenguvõimalusi liikmetele ja toetada majandusarengut läbi valdkonna rahvusvahelistumise, innovatsiooni ja kapitali kättesaadavuse parandamise. FinanceEstonia koondab 57 liiget.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700