Tõnis Elling: käibemaksuseadus on kohati segane

Tõnis Elling
Tõnis Elling, Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht

Tõnis Elling on Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht ning Sisekaitseakadeemia finantskolledži maksunduse ja tolli õppetooli juhataja. Uurisime, millised käibemaksutehingud kõige rohkem probleeme ja vaidlusi põhjustavad.

Millise valdkonna käibemaksutehingud on ettevõtjate seas enim probleeme tekitanud?

Loomulikult saan sellele küsimusele vastata ainult oma kogemuse põhjal. Juba viimased kaks-kolm aastat on kõige rohkem probleeme ja vaidlusi põhjustanud kinnisvaratehingud. Seda eelkõige sisendkäibemaksu mahaarvamisel. Näiteks olukorras, kus müüja lisab tehingule käibemaksu ja ostjale maksuhaldur käibemaksu ei tagasta põhjendusel, et tegelikult oleks pidanud tehing olema maksuvaba. Käibemaks on alusetult lisatud ja ostjal ei ole õigust sisendkäibemaksu maha arvata. Sellisel juhul on määrav mõistete tõlgendamine ja nüansid, mida peaks maksumaksja hoolega jälgima. Mis on ehitis, mis on kasutusele võetud ehitis, krunt jne.

Mida arvate rahandusministeeriumi ettepanekust, mis lihtsustab sõiduautode eratarbeks kasutamise maksustamist?

Praeguse seisuga ei oska ma seda ettepanekut rohkem kommenteerida, sest uudis sellest ilmus ajakirjanduses alles hiljuti. Praegu on veel tegemist nn vahendatud infoga. Ajakirjanduse vahendusel levinud info kohaselt ei tee see kavandatav kord just olukorda lihtsamaks. Kordan, see võib olla ka praegune infomüra. Kui saan tutvuda ettepaneku endaga, siis oskan paremini kommenteerida. Siiani olen olnud seisukohal, et sõiduautode kasutamisel võiks kehtida kord, et nende autode puhul, mida kasutatakse nii ettevõtluses kui ka väljaspool ettevõtlust, ei tohiks üldse lubada sisendkäibemaksu maha arvata. Vastutasuks ei peaks ettevõtja muretsema ka erisoodustusega seotud maksude pärast. Kindlasti kaotaks osa ettevõtjaid selle tagajärjel, küll aga oleks see paljudele kergenduseks. Niikuinii ei ole võimalik kõiki rahuldavat tulemust saavutada. Sellega kaoks sõidupäeviku pidamise nõue. Riik hoiab endale kogu autodega seotud sisendkäibemaksu ja ettevõtjad sõidavad arvestust pidamata oma autodega, nii kuidas ise tahavad. Päeva lõpuks on see ju iga ettevõtja enda mure, kuidas ta oma vara kasutab või laseb seda oma töötajatel teha. Mina ettevõtjana küll jälgiks üsna hoolega, kuidas töötajad minu vara kasutavad.

Millist maksuvaldkonna seadust võiks muuta?

Kuna ma ise tegelen igapäevaselt kõige rohkem käibemaksuga, siis see seadus vajab põhjalikku korrigeerimist. Kusjuures ma ei räägi siin niivõrd sisulisest poolest, kuivõrd sõnastusest. See on loomulik, et sisu peab ja ka valdavalt vastab Euroopa Nõukogu käibemaksu direktiivi nõuetele, aga käibemaksuseaduse sõnastus on kohati väga segane. See ei ole eesti keel, milles see seadus on kirjutatud. Kui alustada keelelisest korrektuurist, siis kaob ära juba hulga võimalikke väärtõlgendusi. Samuti on kohti, kus võiks seadust täiendada ja täpsustada.

Teine radikaalset uuendamist vajav seadus võiks olla kohalike maksude seadus.

Milline on viimase aja olulisem kohtulahend maksustamise vallas?

Ka siin ei ole minu jaoks kahtlust. Selleks lahendiks on nr 3-3-1-47-15. Eluruumide käibemaksuga maksustamises on rahandusministeerium hoidnud üsna jäika joont. Eluruumide rendi või müügi käibemaksuga maksustamine on rahandusministeeriumi senise seisukoha järgi välistatud. Rahandusministeerium arvas, et eluruumi üürile ja rendile andmine on maksuvaba ka siis, kui üürnik või rentnik kasutab seda oma maksustatava käibe jaoks. Näiteks kui maksukohustuslane annab eluruumi rendile isikule, kes osutab seal ruumides majutusteenust (nt külaliskorter), siis käsitatakse eluruumi rendile andmist maksuvaba käibena.

Selle seisukohaga ei olnud Riigikohus aga nõus. Vähemalt selle konkreetse kaasuse asjaolude põhjal arvab Riigikohus, et teatud tingimustel on eluruumide rendi ja müügi käibemaksuga maksustamine siiski võimalik ja andis õiguse maksumaksjale.

Osale arutelus

  • Velli Saaberg, ajakirja RP peatoimetaja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Tarkvararobootika ja tööprotsesside automatiseerimine – millal see läbimurde saavutab?

Olles kuulnud tarkvararobootikast ja tööprotsesside automatiseerimisest (robotic process automation, RPA), hakkavad ettevõtted sageli mõtlema, kas peaks eelistama RPAd praeguste süsteemide uute funktsioonidega värskendamise või integreeritud lahenduste loomise asemel.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

MERKO otsib raamatupidamise osakonda RAAMATUPIDAJAT

Merko Ehitus Eesti AS

18. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad