Praktikandid – teretulnud või mitte

Velli Saaberg
Velli Saaberg uurib, kui kerge või keeruline on praktikale pääseda

Ajakiri RP uuris, kas ja kui oodatud on ettevõtetes praktikandid, eriti olukorras, kui räägitakse tööjõu vähesusest. Kas raamatupidamist õppivatel tudengitel on lihtne või keeruline tööpraktikale pääseda?

Meie ajakirja kaks head koostööpartnerit BDO Eesti ja Ernst & Young Baltic AS tunnistasid mõlemad, et pakuvad praktikavõimalusi meelsasti ning sageli juhtub, et praktikandist saab õige pea nende töötaja.

Ernst & Young Baltic AS-i personalijuht Triin Sikkal ütles, et nemad pakuvad igal aastal praktikavõimalusi enam kui kümnele tudengile. „Tegevusvaldkonnast lähtuvalt on enamik meie praktikante majanduserialadelt. Võimaldame neil saada õpingute kõrvalt erialast töökogemust ja leida seeläbi enda jaoks sobivaim karjääritee auditis, raamatupidamises või maksunduses,” rõhutab Sikkal.
EY teeb kõik selleks, et praktikandid saaksid võimalikult palju teadmisi ja oskusi rakendada ning loomulikult ennast arendada. Näiteks toob Sikkal ettevõtte kogemuse, et iga praktikaperiood algab auditiosakonnas kolmepäevase erialase koolitusega, kus kogenud töötajad annavad praktikan-tidele edasi teadmisi auditi metodoloogiast, raamatupidamisest ja töökorraldusest.
„Oma kogemusest oleme märganud, et tudengid hindavad kõrgelt peamiselt kaht asja: esiteks võimalust panustada eri Meie ajakirja kaks head koostööpartnerit BDO Eesti ja Ernst & Young Baltic AS tunnistasid mõlemad, et pakuvad praktikavõimalusi meelsasti ning sageli juhtub, et praktikandist saab õige pea nende töötaja.

EY teeb kõik selleks, et praktikandid saaksid võimalikult palju teadmisi ja oskusi rakendada ning loomulikult ennast arendada. Näiteks toob Sikkal ettevõtte kogemuse, et iga praktikaperiood algab auditiosakonnas kolmepäevase erialase koolitusega, kus kogenud töötajad annavad praktikan-tidele edasi teadmisi auditi metodoloogiast, raamatupidamisest ja töökorraldusest.
„Oma kogemusest oleme märganud, et tudengid hindavad kõrgelt peamiselt kaht asja: esiteks võimalust panustada erinevatesse projektidesse, selgeid tööülesandeid ja vastutust ehk täisväärtusliku meeskonnaliikme tunnet; teine – ja mitte vähem tähtis – on võimalus osaleda ettevõtte kultuuris ning kolleegide toetus. Praktikandid saavad osa kõigist EY sportlikest ja meelelahutuslikest ühistegevustest – kontoris ei möödu nädalatki, kui midagi ei toimu. Kahtlustan, et see teine aspekt on see, mis saab töö kõrval tihti otsustavaks argumendiks, miks oma karjääri just EY-s jätkata,” nendib Sikkal.

BDO Eesti rahvusvaheliste äritugiteenuste projektijuht ja raamatupidamisteenuste meeskonnajuht Külli Kink lisab, et praktikakohtade pakkumine on hea võimalus panustada oma valdkonna arengusse ja anda teooriale lisaks reaalne töökogemus. „BDO Eestis praktikal olles saavad tudengid proovida töötada eri valdkondades, sest BDO-l on mitu äriliini (sh audit, raamatupidamisteenused, ärinõustamine) ning näiteks raamatupidamisteenuste puhul on võimalik ka spetsialiseerumine (palgaarvestus, rahvusvahelised äritoe teenused, Eesti hea raamatupidamistava versus IFRS-i nõuetele vastav finantsarvestus jms). Selline mitmekesisus annab noortele parema ettekujutuse, kuhu suunda nad soovivad pärast hariduse omandamist edasi liikuda,” rõhutab Kink.
Põhjus, miks on BDO Eesti tudengitele väga atraktiivne, on loomulikult see, et ollakse oma valdkonnas silmapaistev tegija ning seeläbi ka töökeskkonnana põnev. „Siin veedetud aeg annab hea võimaluse saada osa meie organisatsioonikultuurist ja kasvatada oma turuväärtust, õppides tulevikuks kasulikke töövõtteid,” selgitab Olga Chirckova, kelle juhtida on BDO Eestis samuti üks raamatupidamisteenuste meeskond.
Kui vahel on ettevõtted praktikantide-tudengite töös veidi kahtlevad, siis BDO Eesti seisukoht peaks tudengeid kindlasti julgustama. „Meie senine kogemus on olnud hästi positiivne ja julgustame ka teisi ettevõtteid praktikantide väljaõppesse aega panustama. BDO Eesti on lähiaastatel näiteks kasvatanud oluliselt praktikantide vastuvõtmise võimekust ehk kui 2013. aastal pakkusime praktikakohta kolmele tudengile, siis aastal 2015 oli neid juba üheksa ning see trend kasvab,” avaldab Karin Luiga, BDO Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht.

Kommentaar

Praktika vallavalitsuses ja erafirmas

Eget Poom, Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduskonna ärinduse tudeng

Olen käinud raamatupidamise praktikal nii väikelinna vallavalitsuses kui ka ettevõttes.
Vallavalitsuses oli töökorraldus järgmine: arhiveerisin ja tegin kandeid RAPID-i programmis (lasteaedade ja koolide maksud), saatsin laiali palgalipikuid jne. Tööl suhtuti minusse väga meeldivalt, selgitati, mida ja miks nad teevad ning tutvustati ka valla raamatupidamist üldiselt. Kuna seal on eelarvepõhine süsteem, siis erineb see eraettevõtte raamatupidamisest. Õppisin natuke tundma programmi ja sain aimu kontoplaanist ning sellest, kuidas asjad liiguvad, aga esimese korra kohta ei olnud seda palju. Alles nüüd hiljem saan aru, mida ja miks ma tegin.

Teises kohas – ettevõttes, mis pakkus teenust – tegin sisestamist Hansa programmis. Sisestasin ostuarveid, laekumisi, maksmisi ehk pankasid, samuti arhiveerisin.
Seal suhtuti minusse samuti väga hästi, võeti nagu kolleegi ning lahkuda oli isegi veidi kurb. Hiljem helistati mulle ja pakuti seal tööd, aga selleks ajaks olin juba töökoha leidnud.

Praktika andis suure ja vajaliku kogemuse, sest siis hakkasin aru saama, kuidas asjad toimivad ehk sain programmist põhjalikult aru. Ainsad, millega ma kokku ei puutunud, olid KMD ja TSD, sest mul polnud piisavalt kogemust. Nii et neid mulle ainult näidati.
Leian, et sain väga hea kogemuse, mis aitas kindlasti kaasa uues töökohas, sest teadsin juba natuke programmi ning seda, kuidas asjad käivad.

 

Osale arutelus

  • Velli Saaberg, ajakirja RP peatoimetaja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

MERKO otsib raamatupidamise osakonda RAAMATUPIDAJAT

Merko Ehitus Eesti AS

18. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad