Autor: Raamatupidaja.ee • 8. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viie aastaga 50 miljonit e-dokumenti

Läbi Telema EDI võrgu liikus 50 miljones arve
Foto: Telema
2016. a veebruaris liikus läbi Telema EDI võrgu 50 miljones e-dokument alates uuendatud süsteemi kasutusele võtmisest 2011. aastal. Kui Eestis lükkus e-arvete kohustus 2017. aasta algusesse, muudab Leedu e-arvete ja e-saatelehtede kasutamise kohustuslikuks juba sel aastal.

2015. aastal vahetasid tarnijad ja jaekaupmehed Telema võrgus ligi 13 miljonit e-dokumenti. Kliendid edastavad Telema vahendusel pea 20 eri dokumenditüüpi, millest levinumad on e-arved ja e-tellimused. Elektroonilisi arveid liikus Telema kaudu 2015. aastal pea 5 miljonit, sama palju oli ka tellimusi. Kliendid kokku kaheksast riigist osalesid aktiivselt piiriüleses e-arvelduses, mis tähendab seda, et arve esitaja ja saaja on eri riikide äriühingud. Paberdokumentide asendamine e-dokumentidega aitas hoida kokku aega ja vältida vigu, suurendades samal ajal nii kliendirahulolu kui käivet kogu tarneahelas.

“Mullune 14% e-dokumentide mahu kasv kiireneb käesoleval aastal kindlasti,” ennustab Telema tegevjuht Hele Hammer ja lisab selgituseks: “Eestis lükkus e-arvete kohustuslik kasutuselevõtt 2017. aasta algusesse, kuid Leedu ja Läti teevad selles vallas suuri edusamme. Leedu muudab e-arvete ja elektroonsete saatelehtede kasutamise kohustuslikuks juba 2016. aasta oktoobris. Sarnane algatus on käivitatud ka Lätis. See tähendab e-dokumentide kasutamise olulist tõusu kõigis kolmes Balti riigis.”

EDI- ehk e-dokumente kasutatakse praegu enim toidu- ja esmatarbekaupade sektoris. Elektrooniline andmevahetus on kõigi Baltikumi suuremate jaekettide ja nende tarnijate tavapärane praktika. Nüüd, mil e-arveldamine muutub peagi kohustuslikuks, laieneb e-dokumentide kasutamine ka avalikku sektorisse. Ja sealt erasektori firmade omavahelistesse tehingutesse ka muudes tegevusvaldkondades.

www.telema.com

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700