Finantstöötaja peab asendajata toime tulema

Taavi Alas
Taavi Alas uurib finantstöötajate puhkuseasenduse võimalusi

Mitmed ettevõtted otsivad suveks puhkuste ajaks asendustöötajaid või pakutakse osalise koormusega tööd, kuid raamatupidajatel sellist võimalust enamasti pole. Nemad peavad ise oma töö ette ära tegema või puhkust jupikaupa võtma.

Eesti püüab Põhjamaadest ja mujalt Euroopast mõndagi üle võtta, ent kui näiteks Hollandis on väga levinud osaajaga töötamine, siis Eestis ei kujuta raamatupidajad seda võimalust oma töö iseloomust tulenevalt ette. Hollandis on osaline aeg võimalik seetõttu, et üks töö on jagatud mitme inimese vahel ära.

Eestis peavad finantsistid arvestama sellega, et nemad töötavad pigem rohkem, kui tahavad saada konkurentsivõimelist palka. Juhul kui firmas tekibki vajadus leida kiiresti raamatupidajale asendaja või abiväge mõnel kiirel perioodil, siis leitakse töötajad ettevõtte seest, aga eraldi palkama kedagi ei hakata, sest pole jõudu ega aega uut inimest välja õpetada.

Audiitorbüroo Rödl & Partner OÜ juht ja vandeaudiitor Mart Nõmper ütles ajakirjale RP, et ka nemad ei kasuta asendustöötajaid,vaid töö on korraldatud nii, et igat raamatupidajat asendab maja sees teine raamatupidaja. „Nii on tagatud teenuse ühtlaselt kõrge kvaliteet. Õnneks on ka klientidel suvel puhkuste aeg ja töömahud seetõttu väiksemad,” lisab Nõmper. Ta tunnistab, et nende büroos on ka osalise koormusega töötajaid, kuid see on kindlasti pigem erand kui reegel ja peab sobima mõlemale poolele. „Projektipõhist lähenemist pole me kasutanud, oleme orienteeritud püsivatele pikaajalistele suhetele ja lahendustele.”Kui aga mõnifinantsharidusega inimene tahaks teha raamatupidamistööd osalise koormusega või lisatööna, et näiteks lisa teenida, siis tuleks tal Mart Nõmperi sõnul olla paindlik. „Reaalsed oskused ja tulemused loevad rohkem kui ilus pikk CV. Peab arvestama raamatupidamistöö sesoonsusega ehk siis aasta alguses ja kuu alguses on töökoormus palju suurem kui lõpus. Saavutada tuleb iseseisev tööoskus – ettevõtted vajavad töö tulemust, mitte töö protsessi. Eitav vastus saadakse üldjuhul tööandjalt mitte teoreetiliste oskuste puudumise, vaid praktiliste oskuste puudumise pärast, seetõttu tuleks just praktilise poolega tegeleda.”

Raamatupidaja ei saa pikka puhkust

HLB Expertus Audit OÜ juhatuse liige Ene-Riika Koger märgib, et ka nemad ei ole suveks asendustöötajaid siiani vajanud. Kui õpetajad, kohtunikud ja mõned teised puhkavad suvel pikalt, siis finantsvaldkonnas käivad asjad hoopis vastupidi. Peab olema rahul, kui saab paar nädalat järjest puhata. „Raamatupidajad puhkavad nädala kaupa või kõige rohkem kaks nädalat. Mina olen raamatupidamises töötanud 1977. aastast alates ja pole kunagi saanud puhata 28 päeva järjest, see on seadusandjate praak,” ütleb Koger. Maksuameti peadirektor on öelnud, et deklaratsioonide esitamist ei ole kuidagi võimalik nihutada – näiteks lükata 10. kuupäeva TSD-de esitamist 20-ndaks – sest muidu tuleb eelarvesse auk pensionide maksmisel. „Seega raamatupidajad jaotavad oma töö ja puhkuse vastavalt võimalustele ning klientidega kokkuleppel. Asendajaid on raske kasutada, sest iga raamatupidamine on loominguline protsess ja sinna on võimatu siseneda ainult näiteks kaheks nädalaks. Igal raamatupidamisbürool on kasutusel oma programm ja kontrollisüsteem,” toob Koger esile veel ühe põhjuse, miks ei saa raamatupidajale mujalt kiiresti asendajat leida.

Ene-Riika Koger selgitab, et raamatupidamisteenust ei saa pakkuda 50% koormusega, on võimalus kas raamatud ära pidada või mitte. „Teenuse osutamine põhineb tunnitööl, mistõttu saab rakendada küll näiteks ühele või mitmele ettevõttele teenuse pakkumist, kuid siis saab raamatupidaja tasu tegelikult töötatud tundide eest. Töö ei saa olla aga garanteeritud kas 0,25 või 0,5 kohaga. Samuti võib rakendada projektide raamatupidamisi, kuid tavaliselt on projektide raamatupidamised üks osa ettevõtte kui terviku raamatupidamisest ning pole eraldi peetav,” ütleb Koger.

Kui raamatupidaja tahaks suvel või ka muidu osakoormusega töötada, siis vähemalt tööportaalide andmetel on lihtsam leida mis tahes muud tööd, aga mitte finantsalal. Finantsala, sh raamatupidamine on valdkond, kus oodatakse palgatöö korral täisajaga töötamist.

Töövahendusfirmad: raamatupidajad võivad saada ajutist projektitööd

Kui mõni finantsharidusega inimene teeb muud tööd või on kodune, aga tahaks siiski oma oskusi-teadmisi värskena hoida, on võimalik leida projektitööd. Silmad tuleb lahti hoida, sest selliseid pakkumisi kinnitavad nii CV Keskus kui ka uus populaarsust koguv asendus- ja ajutise töö infot vahendav GoWorkaBit.

CV Keskuse värbamisosakonna juhi Renita Käsperi sõnul näitab nende analüüs, et põhiliselt otsitakse finantsala töötajaid täistööajaga tööle, kuid siiski on vahel võimalik leida rakendust ka osalise tööajaga. Samas on see võimalus teistega võrreldes väiksem. CV Keskuse andmed näitavad, et igal aastal otsivad paljud tööandjad endale suveks asendustöötajaid – näiteks 2015. aasta märtsist septembrini avaldati CV Keskuse portaalis ligi 1900 töökuulutust, mille eesmärk oli leida uusi töötajaid hooajatöödeks. „Põhiliselt otsitakse lisatöökäsi hooajatöödeks klienditeeninduse, müügi-, tööstus- ja turismivaldkonnas.” Raamatupidajatele selliseid pakkumisi eriti pole, sest asendaja püütakse leida puhkusel olevale töötajale siiski üldjuhul ettevõttesiseselt.

„Finantsharidusega inimestele, kes tahaksid teha raamatupidamistööd osalise koormusega või lisatööna, soovitame kindlasti olla endal aktiivne ning julgesti kandideerida sobivatele töökohtadele. Igati tuleb kasuks korraliku ja eesmärgipärase CV olemasolu. CV Keskuse portaalis on võimalik aktiivse ja hästi koostatud CV-ga jääda silma ka potentsiaalsetele tööandjatele. Lisaks saab iga soovija panna tööotsimise kuulutuse üles meie foorumisse sobiva teema alla tasuta,” soovitab Käsper.

GoWorkaBiti kaasasutaja ning müügi ja turunduse eest vastutav Kei Karlson räägib, et GoWorkaBiti kaudu on juba mitmed ettevõtted otsinud selleks suveks asendustöötajaid. Kuna enamik firma kliente on kaubandus-, teenindus ja logistikasektoris, siis tehakse ka eraldi suveasenduste projekti just nendes valdkondades.

Küll aga on nende kaudu nii möödunud suvel tehtud kui ka sel suvel tulemas mõned projektid finantsvaldkonnas. Täpne arv ei ole veel teada.

Portaali kaudu on leitud suvepuhkuste asendajateks raamatupidajaid, kui töömaht ootamatult suureneb ja teatud töölõikudes on vaja abi. Näiteks arvete sisestamisel või andmete arhiveerimisel. Projektipõhiselt otsitakse abilisi ka siis, kui oma ettevõtte raamatupidajad on hõivatud mõne mahukama koolitusega või uue tarkvara juurutamisega.

GoWorkaBiti kogemus näitab, et paljud raamatupidajad teevad projektipõhist tööd ega seogi end ainult ühe ettevõttega. Kui soov on teha raamatupidamise valdkonnas n-ö entri-level’i tööd ja end proovile panna, siis ka selliseid projekte leiab sellest portaalist aeg-ajalt.

Osale arutelus

  • Taavi Alas, RP kaasautor

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad