18. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuhaldur tahab ligipääsu salastatud teabele

Maksuhaldur tahab ligipääsu salastatud teabele
Foto: Pixabay
Rahandusministeeriumi hiljutise eelnõu järgi võib maksuhaldur saada põhjendatud taotluse puhul ligipääsu teabele, mida arstid on kohustatud saladuses hoidma, kirjutab LMP advokaadibüroo advokaat Marelle Leppik.

Tänavu veebruaris esitas rahandusministeerium justiitsministeeriumile kooskõlastamiseks maksukorralduse seaduse ja elektroonilise side seaduse muutmise seaduse eelnõu. Eelnõuga soovitakse anda maksuhaldurile õigus saada maksumenetluses põhjendatud taotluse alusel riigi mis tahes andmekogust maksuõigusrikkumise riski hindamiseks tasuta andmeid. Andmekogu haldajal on õigus maksuhalduri taotluse täitmisest keelduda üksnes juhul, kui tal on seaduse alusel õigus keelduda andmete esitamisest.

Nii Eesti Patsientide Liit kui ka andmekaitse inspektsioon on juhtinud tähelepanu, et eelnõuga sisuliselt taotletakse maksuhaldurile õigust nõuda teavet ükskõik millisest riigi andmekogust. Andmekogud on ka tervise infosüsteem, retseptikeskus ja rahvatervise andmekogud (narkomaaniaravi andmekogu, raseduskatkestuse andmekogu jne). Arvestades, et mitu andmekogu sisaldab isiku kohta delikaatseid isikuandmeid, siis riivaks maksuhaldurile kõigist andmekogudest informatsiooni küsimise õigus intensiivselt tervise kaitse ja eraelu puutumatuse põhiõigusi.

Pikemalt loe Äripäevast.

Maksukorralduse seaduse muudatuste kohta kuulete lähemalt 21. aprillil Marko Saagi loengul Maksuvaatlus 2016.

Lisatud Rahandusministeeriumi kommentaar:

Maksuhalduri ligipääs andmetele on piiratud Maksu- ja Tolliameti (MTA) pädevuse ja ülesannetega. MTAl ei ole praegu ligipääsu terviseandmetele ja ei saa olema ka muudatuste jõustumisel. 

Eelnõuga täiendatakse maksukorralduse seadust sättega, mille kohaselt on riiklike maksude maksuhalduril põhjendatud taotluse alusel õigus saada riigi andmekogust maksuõigusrikkumise riski hindamiseks tasuta vajalikke andmeid. Maksuhaldur võib riigi andmekogu haldajalt küsida üksnes teavet, mis on vajalik maksuõigusrikkumise riski hindamiseks. Maksukorralduse seadusesse lisatav säte ei anna maksuhaldurile õigust valimatult küsida teavet kõikidest riiklikest registritest. Nagu eelpool märgitud, peab riiklikest registritest küsitav teave otseselt olema vajalik maksuõigusrikkumise riski hindamiseks. Peamised registrid, kust vastavat infot muudatuse jõustumisel maksuhaldur küsima hakkaks on äriregister, liiklusregister, kinnistusraamat ning maaregistri tehingute andmebaas.Vastavad selgitused on rahandusministeerium saatnud ka Eesti Patsientide Liidule.

Autor: Marelle Leppik,LMP Advokaadibüroo advokaat

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700