Autor: Raamatupidaja.ee • 11. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hilinenud maksed põhjustavad kontrolli kadumise rahavoo üle

Hilinenud maksete tagajärjel võib kontroll rahavoo üle kaduda
Foto: Pixabay
Ekspertide hinnangul on Euroopa ettevõtete jaoks probleemiks turutingimused, rahastamine ja hilinenud maksed.

Euroopa Liidu majandustegevuses on märke aeglasest kasvust, mis julgustab ettevõtteid kaaluma  laienemist ja võimaluse korral palkama uusi töötajaid. Samal ajal kui maailmaturul liigub väga palju kapitali ja intressimäärad on rekordiliselt madalad (mõnel juhul isegi miinuses), võivad kapitali otsivad väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted (VKEd) hoopis teistsuguse olukorraga silmitsi seista.

„Turutingimustel ja nõudlusel on määrav tähtsus selles, et VKEd oleksid valmis laienema ja rohkem töötajaid palkama, ning positiivne – kuigi habras – majanduslik areng, mida Euroopas näeme, on teretulnud. Samal ajal on palju ebakindlust, mis paneb ettevõtted kõhklema,” ütles Stockholmi Kuningliku Tehnoloogiainstituudi (KTH) lektor ja endine Swedbanki peaökonomist Cecilia Hermansson.

Konfliktid maailma eri piirkondades, kahanevad ja kõikuvad naftahinnad, sisserändajate vool Euroopasse ja ebakindel poliitiline olukord, näiteks Suurbritannia 23. juuni rahvahääletus Euroopa Liitu jäämise üle, muudavad isegi lähituleviku suundumuste hindamise keeruliseks.

„Laenukulud ei ole probleem, intressimäärad on madalad, kuid teatud osal VKEdest võib olla raske laenu saada, sest pangad ei ole nõus laenama sellisel määral nagu need sooviksid. Paljud Euroopa pangad on endiselt finantskriisi tõttu raskustes ja see piirab nende laenuvõimet. Peale selle usun ma, et vahel on neil keeruline mõista uut tüüpi ettevõtteid ja nende vajadusi, näiteks vajadust konkurentsis püsimiseks uude tehnoloogiasse investeerida või vajadust investeerida mittemateriaalsesse varasse, näiteks kaubamärkidesse, ideedesse või inimressurssi,” ütles Cecilia Hermansson.

Üks tegur, mis samuti Euroopa VKEde rahastamist tugevalt mõjutab, on hilinenud või lootusetud maksed. Paljud peavad neid laienemise piduriks. Krediidihaldusettevõtte Intrum Justitia 2015. aasta Euroopa Maksetavade Uuringus ütleb ligi kolmandik küsitletud ettevõtteist, et kiiremad maksed võimaldaksid neil rohkem töötajaid palgata. Samuti ütles iga neljas ettevõte, et hilinenud maksete tõttu on vaja töötajaid koondada.

„Uuringu tulemus on üsna selge: hilinenud maksed pärsivad majanduskasvu, sest ettevõtted kaotavad kontrolli oma rahavoo üle,” ütles Intrum Justitia Eesti tegevdirektor Ivar Tammemäe.

Eriti VKEde jaoks tähendavad hilinenud maksed seda, et nad peavad järsult oma käibevahendeid suurendama või ulatuslikult krediidiliini kasutama, et olukorraga toime tulla. See ei ole aga kõigil võimalik.

„Väikesele konsultatsioonifirmale, kus on umbes 20 töötajat, võib suure kliendi kuudepikkune maksetega viivitamine finantsiliselt keeruliseks osutuda,” lausus Ivar Tammemäe.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700