Autor: Tuuli Seinberg • 8. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulekul täiendav maamaksuvabastus

KOVid saavad õiguse otsustada täiendava maamaksuvabastuse üle
Foto: Raul Mee
Kooskõlastusringile on saadetud maamaksumääruse muudatus, millega antakse kohalikele omavalitsustele õigus täiendavalt maamaksust vabastada osalise või puuduva töövõimega isikud.

Kavandatava määrusega viiakse rahandusministri 16. oktoobri 2014. a määrus nr 38 „Maamaksu arvutamise ja tasumise ning maksusoodustuse taotlemise kord“ kooskõlla Riigikogus 19. novembril 2014. a vastu võetud ning 1. juulil 2016. a jõustuva töövõimetoetuse seadusest (edaspidi TVTS) tuleneva muudatusega. Muudatuste eesmärk on anda kohaliku omavalitsuse üksustele õiguse täiendavalt maamaksust vabastada osalise või puuduva töövõimega isikud.

Maksuvabastuseks tuleb esitada kirjalik või elektrooniline avaldus

Muudatuse kohaselt tuleb isikul, kellel on TVTS alusel tuvastatud osaline või puuduv töövõime, esitada MaaMS § 11 lõikes 5 sätestatud maksuvabastuse taotlemiseks maa asukohajärgsele kohaliku omavalitsuse üksusele kirjaliku avaldus. Kirjaliku avalduse MaaMS § 11 lõikes 5 sätestatud maksuvabastuse taotlemiseks peavad kehtiva määruse redaktsiooni kohaselt esitama ka riikliku pensionikindlustuse seaduse alusel pensioni saajad.

Haldusmenetluse seaduse § 5 lõike 6 kohaselt on elektrooniline asjaajamine haldusmenetluses võrdsustatud kirjaliku asjaajamisega. Seega on isikul, kellel on TVTS alusel tuvastatud osaline või puuduv töövõime, võimalik esitada kohaliku omavalitsuse üksusele digitaalselt allkirjastatud avaldus täiendava maamaksuvabastuse saamiseks ka elektrooniliselt.Maksusoodustuse kohaldamise või kohaldamata jätmise üle otsustab kohaliku omavalitsusüksuse täitevorgan volikogu poolt kehtestatud ulatuses ja korras.

Taotlusele tuleb lisada Töötukassa tõend Täienduse kohaselt tuleb isikul, kellel on töövõimetoetuse seaduse alusel tuvastatud osaline või puuduv töövõime, lisada MaaMS § 11 lõikes 5 sätestatud maksuvabastuse taotlemisel taotlusele tõendi osalise või puuduva töövõime kohta. Ilma vastavasisulise tõendita pole kohaliku omavalitsuse üksusel võimalik hinnata, kas isik vastab MaaMS § 11 lõikes 5 sätestatud maksuvabastuse saamise tingimustele või mitte. Tõendi osalise või puuduva töövõime kohta väljastab TVTS § 10 kohaselt isikule Töötukassa.

Määrus jõustub 2016. aasta 1. juulil. Määrus saadetakse kooskõlastamiseks Sotsiaalministeeriumile ning arvamuse avaldamiseks Eesti Linnade Liidule ning Eesti Maaomavalitsuste Liidule.

Eelnõuga saab tutvuda SIIN.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700