Autor: Meeli Miidla-Vanatalu, tööinspektsioon, peadirektori asetäitja ennetuse ja õiguse alal • 8. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Öötöö ja vähirisk

Pikaajaline öötöö võib tõsta rinnavähi riski
Foto: Pixabay
Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula selgitab, millised seosed on öötööl rinnavähiriskiga ning mida peaks tervisekontrollis öötöötajate puhul jälgima.

Lugeja küsib: 

Olen naisterahvas ja töötan juba pikemat aega vahetustega, päris palju olen töötanud ka öistes vahetustes. Kuulsin kuskilt, et öötöö soodustab naistel rinnavähi teket. Kas teil on selle kohta täpsemat informatsiooni?  

Vastab Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula:  

Eestis ei ole rinnavähk kantud kutsehaiguste loetellu ning seetõttu puudub meil ka vastav statistika. Küll on mitmed Euroopa riigid ning Kanada ja USA hakanud järjest rohkem tähelepanu pöörama ja uurima seoseid öisel ajal töötamise ja rinnavähi tekke vahel. Uuringud näitavad kõrgenenud vähiriski pikaajalisel öistes vahetustes töötamisel. Pikaajaline on töötamine öistes vahetustes üle 20 aasta, risk tekib peale 5-6 aastast öistes vahetustes töötamist. Lühema perioodi vältel ei põhjusta öötöö olulist vähiriski. Riski suurenemiseks piisab töötamisest ühes öises vahetuses nädalas. 12tunnises vahetuses töötamine suurendab riski rohkem kui lühemas, 8tunnises vahetuses töötamine.

Öises vahetuses töötajate kõrgem rinnavähki haigestumise risk tuleneb vere väiksemast melatoniinisisaldusest.  Pimedal ajal üleval olles organism melatoniini ei tooda ning seetõttu on kunstlikus valguses töötajatel tõenäoliselt madalam melatoniini tase. Melatoniin on hormoon, mis reguleerib bioloogilist ööpäevarütmi ning pidurdab rinnavähirakkude arengut.

Töökohtadel, kus öises vahetuses töötavad naised, peaks töötervishoiuarst tervisekontrollil tegema vereanalüüsi ning uurima rinnavähimarkereid. See aitaks rinnavähki võimalikult vara avastada.

Allikas: Tööelu.ee

Autor: Tööinspektsioon

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700