Autor: Raamatupidaja.ee • 21. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduskoda: maksustatav käive olgu avalik

Kaubanduskoja arvates võiks maksustatav käive olla avalik
Foto: Pixabay
Kaubandus-tööstuskoda taotleb, et riik hakkaks avalikustama infot käibemaksukohustuslase deklareeritud maksustava käibe suuruse ning ettevõtte juures tööd tegevate isikute arvu kohta.

„Leiame, et teabe avaldamine annab suurema läbipaistvuse ning aitab tagada ausat konkurentsi,“ selgitas koda oma pöördumises rahandusministri poole.

Kaubanduskoda märgib, et deklareeritud maksustatava käibe summa avaldamine annab avalikkusele ettekujutuse, milline on ettevõtja panus ühiskonna arengusse. Praegu on koja ettepanek lisatud maksukorralduse seaduse muutmise eelnõusse ning eelnõu kohaselt hakatakse teavet käibe ning töötajate arvu kohta avaldama maksu- ja tolliameti koduleheküljel kvartali kaupa.

„Nüüd esitasime eelnõusse täiendava ettepaneku avalikustada ka ettevõtete tasutavate ressursi- ja keskkonnatasude suurus,“ kirjutab kaubanduskoda. „Oleme seisukohal, et tasude avalikustamine annab parema ettekujutuse sellest, kuidas ettevõtjad keskkonda kasutavad ning kuidas ja kui palju selle eest riigile tasuvad ja seeläbi ühiskonda panustavad.“

Seoses ühe olulisema eelnõuga ja seal tehtud muudatusega, mis võimaldab maksuhalduril vaatlust teha ka väljaspool majandustegevuse kohta, rõhutas kaubanduskoda, et vajalik on ka vaatluse eelnev ajaline kindlaksmääramine, et vältida olukorda, kus seda tehakse kas ebamõistlikult kaua või menetlusosalise jaoks selgelt ebasobival ajal.

Maksukorralduse seaduse ja elektroonilise side muutmise seaduse eelnõu peaks jõustama tänavu 1. juulil.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700