Autor: Tuuli Seinberg • 19. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töövõimetushüvitiste maksmine on peatatud

2016. aastal alanud töövvõimetuslehtede alusel hüvitiste maksmine on ajutiselt peatatud
Foto: Pixabay
Haigekassa annab teada, et 2016. aastal alanud töövõimetuslehtede alusel hüvitiste maksmine on ajutiselt peatatud. 2015. aastal alanud töövõimetuslehti viivitus aga ei mõjuta.

Eesti Haigekassa teatab, et 2016. aastal alanud töövõimetuslehtede alusel töövõimetushüvitise maksmine on ajutiselt peatatud tehniliste probleemide tõttu ning et Maksu- ja Tolliamet tegeleb probleemi lahendamisega.

 

Viivitus ei mõjuta 2015. aastal alanud töövõimetuslehtede alusel hüvitise maksmist.

 

Jaanuari alguses teatas Haigekassa, et töövõimetuslehtede väljamaksmine viibib kuni 21.jaanuarini 2016 neile kindlustatutele, kelle töövabastusperiood algab jaanuaris 2016.aastal. Praeguseks on viivituse kestust aga pikendatud ja ei ole teada, millal tehnilised probleemid lahendatakse. 

 

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Rainer Lauritsa sõnutsi kõrvaldatakse tõrge siiski tänase või homse päeva jooksul ning töövõimetusega seotud 2015.a andmed tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioonidelt (TSD) liiguvad x-tee vahendusel jälle haigekassani. Ajutise tõrke põhjus on seotud TSD esitamise keskkonna uuendustega ning MTA vabandab võimalike tekkinud ebamugavuste eest.

 

Eesti Haigekassa Tervise edenduse ja kommunikatsiooni talituse juht Kertu Eensaar selgitas, et töövõimetushüvitist arvutatakse 2015. aasta sotsiaalmaksuga maksustatud tulu alusel, mille andmed edastab haigekassale Maksu- ja Tolliamet. Iga aasta alguses teeb Maksu- ja Tolliamet eelmise aasta tuludeklaratsioonide kokkuvõtteid ning edastab sotsiaalmaksu andmed haigekassale. Kui andmed on haigekassase jõudnud arvestatakse ja makstakse  välja töövõimetushüvitised. Tegemist on tavapärase protsessiga ja kõik toimib tähtaegselt.   Eensaar lisas, et 2016. aastal alanud töövõimetuslehtede alusel töövõimetushüvitise maksmine toimub 30 kalendripäeva jooksul, alates nõuetekohaselt vormistatud info laekumisest haigekassasse. Seoses elektroonilise töövõimetuslehe kasutusele võtuga on väljamakseid tehtud kiiresti ning seetõttu on igati mõistetav inimeste ootus hüvitise kiireks laekumiseks.  Täiendatud!Maksu- ja tolliamet teatas, et nemad said 21. jaanuari õhtul oma tehnilised probleemid lahendatud ja andmevahetus peaks toimima. Eesti Haigekassa pole veel oma kinnitust saatnud.

 

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700