12. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasumi jaotamisega seotud muudatused äriseadustikus

BDO Eesti vandeaudiitor Liina Oolup
Foto: BDO Eesti
Äriseadustikus leidsid 2015. aastal aset mitmed muudatused, millest mõnda tasub teada ja arvesse võtta osanike või aktsionäride üldkoosolekul, kus otsustatakse 31.12.2015 lõppenud majandusaasta aruande kinnitamine ja kasumi jaotamine.

Majan­dus­aasta aru­ande koos­ta­mise ja esi­ta­mise sei­su­ko­hast on olu­li­se­mad muu­da­tu­sed järg­ne­vad:

Teki­tati täien­dav piirang kasumi jaga­misele, kui äri­ühin­gul on bilan­sis amor­ti­see­ri­mata (kulu­desse kand­mata) aren­gu­väl­ja­mi­ne­kute jääk: 

Osaühingutel § 157.  Väljamaksete tegemine lõige (31)

Aktsiaseltsidel § 335.  Kasumi jaotamise otsus lõige (12)

Täiendav piirang kasumi jagamisele
Foto: BDO Eesti

Seega, kui äriühing plaanib immateriaalse põhivarana kapitaliseerida (st bilanssi üles võtta ja mitte tekkimisel kohe kuludesse kirjendada) arendustegevusega seotud väljaminekuid ja need arendusväljaminekud ei ole majandusaasta lõpuks täielikult amortiseeritud, tuleb omanikel arvestada arendusväljaminekute jäägi võrra väiksemate dividendidega. Erandiks on juhud, kus reservide (mida on võimalik kasutada kasumi jaotamiseks) ja eelmiste perioodide jaotamata kasumi summa on vähemalt võrdne amortiseerimata arendusväljaminekutega.

Näide: Kahe osaühingu immateriaalse põhivarana kapitaliseeritud arendusväljaminekute jääkväärtus 31.12.201X seisuga bilansis on mõlemal 15 000 eurot. Jaotuskõlbuliku kasumi arvutamine toimub alljärgnevalt (eeldusel, et muid täiendavaid piiranguid ei eksisteeri):

Näide jaotuskõlbuliku kasumi arvutamisest
Foto: BDO Eesti

Eestis konsolideerimisgrupi majandusaasta aruande koostamise kohustusest vabastatud välismaise emaettevõtjaga äriühingud peavad äriregistrile esitama lisaks ka emaettevõtja (auditeeritud) konsolideerimisgrupi majandusaasta aruande.

Osaühingutel § 179.  Aruannete kinnitamine (42)

Aktsiaseltsidel § 334.  Majandusaasta aruande kinnitamine ja esitamine äriregistrile (21)

Välismaise emaettevõtjaga äriühingud peavad esitama ka emaettevõtja auditeeritud konsolideerimisgrupi majandusaasta aruande
Foto: BDO Eesti

Põhiline osa Äriseadustikus asetleidnud aastaaruandega mitte nii otseselt seotud muudatustest puudutas osaühinguid. Sealhulgas näiteks on nüüdseks võimalik põhikirja täpsustamise järgselt:

Välja lasta eri liiki (erinevate õigustega) osasid – sedakaudu on võimalik tekitada erisusi osanike hääleõiguses ning õigustes kasumile jmt.;Osa jagamine ning vaid osa osast tagatisena pantimine;Osaühingu poolt oma osa omandada või tagatiseks võtta nimiväärtuses, mis ei ületa 1/3 osakapitalist (varasemalt kuni 1/10);Osakapitali tingimuslik suurendamine kuni ½ võrra. Selline tingimuslik suurendamine võimaldab kasutada osakapitali suurendamise instrumendina vahetusvõlakirju või näiteks ka tulemustasustamiseks (juhtkonna) osapõhiseid optsioone.

Autor: Liina Oolup, BDO Eesti vandeaudiitor Sulev Luiga, BDO Eesti juhtiv partner, vandeaudiitor

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700