11. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Käibemaksugrupp – millal ja kellele kasulik?

Tõnis Elling selgitab, millal on kasulik registreerida käibemaksugrupp
Foto: Pixabay
Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht Tõnis Elling selgitab, millal tasub majanduslikult tihedalt seotud käibemaksukohustuslased käibemaksugrupina registreerida ja mida see endaga kaasa toob.

Käibemaksuseaduse (KMS) § 26 lg 7 kohaselt ei loeta käibemaksugruppi kuuluvate isikute omavahelisi tehinguid käibeks. Eestis on ettevõtjad järjest rohkem hakanud kasutama seda võimalust, et registreerida majanduslikult tihedalt seotud käibemaksukohustuslased ühise käibemaksu numbri alla. Eelkõige on see kasulik ühte kontserni kuuluvate äriühingute puhul ja loomulikult ka siis, kui mõnel grupi liikmel on osaline sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus. Nii võib kogu grupi käibemaksu arvestuse tulemusel oluliselt suureneda sisendkäibemaksu mahaarvamise ulatus. Kui näiteks ühte kontserni kuuluvad tootmise, jaekaubanduse ja transpordi ettevõtted, siis käibemaksugrupi puhul ei ole nende omavahelised tehingud käive. Käibemaksu kohustust ei teki, puudub vajadus käibemaksu maksta ja seda teiselt poolt riigilt tagasi küsida. Samas äriühingud tegutsevad ikkagi juriidiliselt edasi oma nime all. Tehingutes kolmandate isikutega kasutavad nad oma ärinime ja ühist käibemaksu numbrit.

Käibemaksudirektiivi artikli 11 järgi võib iga liikmesriik pärast käibemaksukomiteega konsulteerimist käsitada ühe maksukohustuslasena oma territooriumil asuvaid isikuid, kes on õiguslikult iseseisvad, kuid rahaliste, majanduslike ja organisatsiooniliste sidemete kaudu üksteisega tihedalt seotud.Alates 2010. aastast on KMS muudatus, mille alusel registreerib maksuhaldur maksukohustuslaste ühise taotluse alusel isikud ühe maksukohustuslasena (käibemaksugrupina) kui nad on emaettevõtja ja tütarettevõtjad äriseadustiku tähenduses. Samuti registreeritakse majanduslikult ja organisatsiooniliselt seotud maksukohustuslased ühise taotluse alusel käibemaksugrupina, kui iga käibemaksugrupi koosseisus registreeritava äriühingu aktsiatest, osalusest või häältest kuulub samale isikule rohkem kui 50% või kui isikud on seotud frantsiisilepingu alusel. Varemalt oli KMS sõnastuses vähemalt 50%.

Käibemaksugrupile omistatakse ühine maksukohustuslasena registreerimise number, mida grupi liikmed kasutavad tehingutes grupiväliste isikutega. Samal ajal jätkavad grupi liikmed oma ärinime kasutamist. Grupi liikmete vahelisi tehinguid käibena ei käsitata. Maksuhalduriga suhtlemiseks valitakse esindusisik, kellel on käibedeklaratsiooni esitamise kohustus. Iga grupi liige ei esita maksuhaldurile eraldi käibedeklaratsiooni. Enammakstud käibemaks tagastatakse grupi esindusisikule. Iga maksukohustuslane saab kuuluda ainult ühte käibemaksugruppi.

Grupp kustutatakse registrist, kui grupi registreerimise aluseks olevad nõuded muutuvad. Samuti kustutatakse grupp registrist, kui muutub grupi koosseis, näiteks kui mõni liige soovib grupist lahkuda või uus maksukohustuslane grupiga liituda. Sellisel juhul kustutatakse grupp registrist ning uue grupi loomiseks peavad liikmed esitama registreerimistaotluse. Grupp kustutatakse registrist ka siis, kui vastava taotluse esitab maksuhaldurile grupi esindusisik. Grupi registrist kustutamise hetkest on grupi liikmed taas registreeritud iseseisvate maksukohustuslastena ja kasutavad endist maksukohustuslasena registreerimise numbrit. Maksuhaldur teavitab grupi liikmeid registrist kustutamisest. Grupina registreerimise otsuse kehtetuks tunnistamisel vastutavad maksukohustuslased solidaarselt käibemaksuvõla eest, mis kehtib perioodi kohta, mil nad olid grupina registreeritud.

Autor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700