Autorid: Alyona Stadnik, Mari Mets, Piret Reiljan • 11. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuameti pilk firmade kinnisvaral

MTA jälgib firmade kinnisvara
Foto: Andres Treial
Maksuamet on oma kontrolle sihtinud vägagi täpselt, sest tänavusest 95 kontrollist lõppes rikkumiste tuvastamisega 91. See tähendab lausa 96protsendilist tulemuslikkust.

Rahas mõõdetuna tõid kontrollid riigile tänavu tagasi üle paari miljoni euro ja mullu ulatus sissenõutud summa lausa pea nelja miljoni euroni.

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi nentis, et iga kontrollijuhtumi tulemus sõltub detailidest, kuid üldpõhimõte on see, et kui ettevõtlusega seotud kulud ei ole maksustatud, siis eratarbimine on. „Käibemaksu saab tagasi selliselt kulult, mis on tehtud ettevõtte maksustatava käibe tekkimise jaoks,“ märkis ta.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna talituse juhataja Kristi Veskus selgitas, et kahtluste kontrollimiseks vaatlevad maksuametnikud vajadusel objekti, küsitlevad maksumaksjat korterite ettevõtluses kasutamise kohta ning ka eluruumides viibivaid kolmandaid isikuid seal viibimise asjaolude kohta. „Ettevõtjad, kes kasutavad eluruumi kas ainult või proportsionaalselt ettevõtluse eesmärgil, suudavad reeglina ka hõlpsalt seda meile näidata ning kontakt on jäänud sel juhul lühikeseks,“ märkis ta.

Veskuse sõnul on maksuametile alates 2013. aastast sagedamini silma jäänud äriühingud, kes omandavad eluruume ning ehitavad elamuid äriühingute nimele, kuid ei asu neid kasutama ettevõtluses, vaid annavad need äriühinguga seotud isikutele tasuta kasutada.

Pikemalt loe Äripäevast.

Loe lisaks:

Kinnisasja maksustamine on seadustes kinni

Majutada või rentida - selles on (maksu)küsimus

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700