Muudatused õigusaktides

Entsik  & Partnerid
Muudatusi õigusaktides kajastab Mari-Liis Mets advokaadibüroost Entsik &...

Alljärgnevalt käsitleme viimaseid õigusaktide muudatusi.

SEADUSED

Muudatused võlaõigusseaduses

Vastu võetud 18.02.2015, jõustunud 01.10.2015 (RT I, 11.03.2015, 1)

Seati ülempiir tarbijalt nõutavatele sissenõudmiskuludele ja täpsustati viivise regulatsiooni.

Põhimõtet, et viivist ei ole lubatud nõuda intressi tasumisega viivitamise korral, täpsustati selliselt, et nimetatud keeld laieneb lisaks intressile ka muudele raha kasutamise tasudele (nt lepingutasud).

Muudatused tarbijakaitseseaduses

Vastu võetud 18.02.2015, jõustunud 01.10.2015 (RT I, 11.03.2015, 1)

Sätestati, et sissenõudmiskulude piirangute üle hakkab järelevalvet tegema tarbijakaitseamet. Tarbijakaitseamet saab teha ettekirjutuse sissenõudmiskulude regulatsiooni rikkumise ja krediidi kulukuse määra ülempiiri rikkumise korral. Loodi ka vastav väärteokoosseis.

Muudatused täitemenetluse seadustikus

Vastu võetud 18.02.2015, jõustunud 01.10.2015, osaliselt 01.03.2016 (RT I, 12.03.2015, 4)

Täiendati ja täpsustati täitemenetluse reegleid, et tõhustada lapse elatise sissenõudmist.

Lisaks töösuhtest tulenevale hüvele on võimalik isiku sissetuleku hulka arvata kaup, teenus, loonustasu ja rahaliselt hinnatav soodustus, mille võlgnik on saanud seoses teenistussuhte, juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmeks olekuga või pikaajalise lepingulise suhtega.

Kui võlgnikule rahas makstav tasu ei ületa mittearestitavat miinimumi, siis liidetakse töösuhtest tuleneva muu hüve turuväärtus isikule rahas makstavale tasule. Selle tulemusel isiku arvestatav tasu suureneb ja kohtutäitur saab arestida suurema osa rahas makstavast tasust.

Kohus saab tulevikus elatise mõjuva põhjuseta tasumata jätmise korral peatada võlgniku jahipidamisõiguse, mootorsõiduki juhtimisõiguse, väikelaeva ja jeti juhtimisõiguse ning peatada kalastuskaardi, relvaloa ja relvasoetamisloa kehtivuse. Kohtutäiturile antakse õigus arestida kolmandale isikule võlgniku eest makstud rahaline kohustus. Lapse elatisnõude aegumistähtaeg pikeneb kolmelt aastalt kümnele.

Ühistranspordiseadus

Vastu võetud 18.02.2015, jõustunud 01.10.2015 (RT I, 23.03.2015, 2)

Jõustus uus ühistranspordiseadus, milles korrastati taksoveoteenuse regulatsiooni, täpsustati sõidusoodustuste tegemise aluseid, korrastati teeliikluses sõitja ja sõidukijuhi õiguste ja kohustuste regulatsiooni ning täpsustati ühistransporti korraldavate asutuste pädevust ja ülesandeid.

MÄÄRUSED

Justiitsministri 13. detsembri 2010. a määruse nr 47 “Euroopa tarbijakrediidi standardinfo teabelehtede vormide kehtestamine” muutmine

Vastu võetud 18.09.2015, jõustunud 01.10.2015 (RT I, 23.09.2015, 8)

Euroopa tarbijakrediidi standardinfo teabelehtede vormides tehti muudatused tulenevalt võlaõigusseaduse muudatustest.

 

Osale arutelus

  • Mari-Liis Mets, advokaadibüroo Entsik & Partnerid advokaat

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad