Autor: Raamatupidaja.ee • 1. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA kinnitas otsetoetuste ühikumäärad

PRIA kinnitas otsetoetuste määrad
Foto: Veiko Tõkman
1.detsembril kinnitas Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) looma- ja hektaripõhiste otsetoetuste ühikumäärad. Euroopa Komisjon on eraldanud Eestile 2015. a taotletud seitset liiki otsetoetuste maksmiseks kokku 114 378 000 eurot.

Tänavu maikuus toimus pindala- ja loomatoetuste taotlemine uue rahastusperioodi toetusmeetmete reeglite kohaselt, rakendus hulk uusi nõudeid ja toetusi.

„Suurim erinevus varasemaga võrreldes on ühtse pindalatoetuse ehk ÜPTga,“ ütles PRIA otsetoetuste osakonna juhataja Andrus Rahnu. „2015. aastast alates saavad kõik maaharijad koos ÜPTga ka kliimat ja keskkonda säästvate põllumajandustavade ehk rohestamise toetust. ÜPT ühikumäär eraldi on küll tänavu madalam kui eelmisel aastal, aga kõigil lisandub ÜPTle ka rohestamise toetus ja kahe toetuse ühikumäärade summa kokku on võrreldav endise ÜPTga.“

Esmakordselt rakendus tänavu ka puu- ja köögivilja kasvatamise otsetoetus ja noored põllumajandustootjad võisid saada kuni 39 hektari kohta kõrgema määraga toetust. Euroopa Liidu poolt rahastatakse ka otsetoetusi piimalehma, ammlehma, ute ja kitse väikeste karjade kohta.

Mullu maksti Eestis kolme liiki otsetoetusi ligi 108 mln euro ulatuses, tänavune otsetoetuste eelarve on üle 6 mln euro suurem.

PRIA kehtestab 2015. a otsetoetustele järgmised ühikumäärad:

1.ühtne pindalatoetus - 79,51 eurot/ha;

2. kliimat ja keskkonda säästvate põllumajandustavade toetus - 36,14 eurot/ha;3. noore põllumajandustootja toetus - 19,87 eurot/ha kuni 39 ha kohta;4. puu- ja köögivilja kasvatamise otsetoetus - 572,86 eurot/ha;5. ammlehma kasvatamise otsetoetus - 91,32 eurot/loom;6. piimalehma kasvatamise otsetoetus - 130,80 eurot/loom;7. ute ja kitse kasvatamise otsetoetus -15,88 eurot/loom.

Nendele taotlejatele, kelle osas on kõik kontrollid lõpetatud, kinnitab PRIA otsetoetuste määramise ja taotluste rahuldamata jätmise otsused 10. detsembriks ning kuu keskel algab toetuste liigiti väljamaksmine. „Alustame väljamakseid neile, kelle summadelt pole vaja teha vähendusi ja tasaarveldusi,“ kinnitab Andrus Rahnu.

Toetuse eeldatavat laekumise aega ja summasid näeb iga taotleja enda kohta e-PRIAs teenusest „Maksed ja võlgnevused“. Info läheb e-PRIAsse üles kõigi, sh nende kohta, kes esitasid taotluse paberil. Andmed on e-PRIAs on nähtavad niipea, kui makseotsus on koostatud ja riigikassale edastatud.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700