Autor: Raamatupidaja.ee • 9. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millised aruanded võiks ühendada või ära jätta?

Riik soovib ettevõtjate halduskoormust hakata vähendama
Foto: EPA
Kaubandus-Tööstuskoda ootab tagasisidet võimaluste kohta, kuidas ettevõtjate halduskoormust vähendada.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel on riik käima lükkamas nn nullbürokraatia projekti, mille eesmärgiks on ettevõtjate halduskoormuse vähendamine. Riik ootab, et ettevõtjad ise läbi esindusorganisatsioonide tooksid välja praegused kitsaskohad seoses aruandluse, andmete kogumise või seadusest tulenevate bürokraatlike nõuete täitmisega ning esitaksid omapoolsed ettepanekud halduskoormuse vähendamiseks.

Seega soovime riigile esitada põhjaliku loetelu bürokraatlikest nõuetest, mida ettevõtjate hinnangul ei oleks vaja täita. Näiteid halduskoormuse vähendamise ettepanekutest:

Paljud ettevõtjad peavad ebamõistlikuks pakendiaruande auditeerimise kohustust ning on teinud ettepaneku see kohustus kaotada.Ettevõtjad esitavad Maksu- ja Tolliametile ning Statistikaametile sisuliselt sama teavet (TSD ja palgastatistika). Ettepanek: halduskoormuse vähendamiseks võiks riik TSD ja palgastatistika küsimise omavahel ühendada.

Ootame ettevõtjate tagasisidet hiljemalt 20. novembriks aadressile [email protected]. Mida konkreetsemalt suudame ebamõistlikud bürokraatlikud nõuded välja tuua, seda parem. Eelkõige ootame:

ebamõistlike aruande- või muude bürokraatlike kohustused väljatoomist (nt mõni PRIA-le, Statistikaametile või Eesti Pangale esitatav aruanne või selle osa on teie hinnangul ebamõistlik, probleemid ohutusnõuete valdkonnas, kitsaskohad teatud lubade või toetuste taotlemisega jne), millest võiks loobuda;ettepanekuid, kuidas vähendada halduskoormust.

Milline on nullbürokraatia projekti ajakava?

Kaubanduskoda esitab riigile 1. detsembriks 2015 ettepanekud halduskoormuse vähendamiseks, protseduuride muutmiseks või andmeväljade kaotamiseks/lisamiseks.Rahandusministeerium kogub erinevatelt osapooltelt laekuvad ettepanekud kokku ja edastab vastutavatele ministeeriumitele.Ministeeriumid ja allasutused analüüsivad tehtud ettepanekuid ning annavad hinnangu, kas ettepanek kiidetakse heaks ning võetakse töösse või ei ole seda mingil põhjusel võimalik arvestada. Tähtaeg - 1. veebruar 2016.Veebruaris 2016 koguneb ministrite ja ettevõtjate esindajate komisjon, kes vaatab läbi ettepanekud, mille rakendatavust ei peeta võimalikuks. Arutelu tulemusel teeb komisjon otsuse, kas ministeeriumi seisukoht on põhjendatud ning olukord jääb nii nagu praegu või tuleb vastutaval ministeeriumil siiski osaliselt või täielikult ettepanekuga arvestada.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700