Läti vähendab mikroettevõtjate makse

Maksukoormus Lätis
Läti vähendab mikroettevõtjate maksukoormust

Läti Seimi eelarve- ja rahanduskomisjon kiitis neljapäeval heaks maksumuudatused mikroettevõtetele, mis langetatavad nende maksukoormust veelgi.

Nii hakkab eelnõu kohaselt mikroettevõtetele kehtima 5-8 protsendine maks sõltuvalt nende käibest. Kuni 7000 eurose käibega firmadele kehtib üldine 5% maks. 7000,01-100 000 eurose käibega firmadele kehtib 5% maks esimesel kolmel aastal ning tõuseb neljandal tegevusaastal 8 protsendini.

Samal ajal väheneb neil ettevõtetel kohustus maksta sotsiaalmaksu. Seega koosneb mikroettevõtete maksukoormus vaid ettevõtte ja füüsilise isiku tulumaksust ning nn ettevõtlusriski riigilõivust.

Tõsi, alates 2017.aastast peaksid parandusettepaneku kohaselt mikroettevõtted maksma sotsiaalmaksu miinimummääras. „2017. aasta saab olema üleminekuperioodiks, mil minimaalne sotsiaalmaks arvutatakse ¾ miinimumpalga alusel. 2018. aastal arvutatakse ta kogu miinimumpalga alusel. Näiteks kui 2015. aastal moodustas miinimumpalk 360 eurot, siis kogu sotsiaalmaksu suurus moodustab 122 eurot,“ selgitas Läti rahandusministeerium saadetud teates.

Samas kehtestas Läti valitsus tänavu septembris 37 valdkonda, kus on keelatud kasutada mikroettevõtetele mõeldud eelised. Nende hulka kuuluvad metsatööstus, mäetööstus, tubakatoodete, keemiatoodete, farmaatsiatoodete, kummi ja plastmassitoodete ning metallide tootmine, ehitus ja arhitektuur, hulgikaubandus, taksoteenus, õhutransport, telekommunikatsioon, programmeerimine, info- ja finantsteenused, raamatupidamine ja juriidilised teenused, kindlustus, kinnisvara ost-müük, teaduslikud uuringud, reklaami ja turundusteenused, värbamisagentuurid, riigiasutused ja –kaitse, kohustuslik sotsiaalkindlustus, tervishoid, sotsiaalsed tugiteenused, ühiskondlike, poliitilise ja teise organisatsioonide tegevus jne Täpsemalt saab lugeda siit.

Mikroettevõtete maks viidi Lätis sisse 2010. aastal. 2014. aasta novembris kiitis Seim ettevõtjate vastuseisust hoolitama heaks uued määrad kuni 11% 2015. aastal, 13% 2016.aastal ja 15% 2017.aastal. Aprillis taastas parlament endise, 9 protsendise määra, mida mikroettevõtjad pidid maksma esimese kolme tegevusaasta jooksul ning neljandal aastal tõusis 7000-100000 eurose käibega ettevõtete maks 12 protsendini.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Kiire ja lihtne aruandlus ja palgaarvestus

Raamatupidamistarkvaraga AccountStudio muudad aruannete koostamise ja palkade arvestamise kordades lihtsamaks ja kiiremaks.

Standard ERP on integreeritud äritarkvara keskmistele ja suurtele ettevõtetele.

Standard ERP ühendab endas traditsioonilise ettevõtte ressursiplaneerimise (ERP) ja kliendihalduse (CRM) kõrval laialdasel hulgal erilahendusi lähtuvalt ettevõtte spetsiifikast ning vajadustest.

Valdkonna tööpakkumised

Vaklak otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tammiste Personalibüroo OÜ

06. mai 2018

Tamro Eesti otsib RAAMATUPIDAJAT

Tamro Baltics OÜ

01. mai 2018

M-Partner HR otsib PEARAAMATUPIDAJAT

M-Partner HR OÜ

29. aprill 2018

Uudised

Tööriistad