15. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksud ja erikord kasutatud kauba müümisel

Tõnis Elling selgitab, mis juhtudel võib näiteks kunstiteoste müümisel kasutada erikorda
Foto: Meeli Küttim
Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht Tõnis Elling selgitab, millal ja miks saab ja tasub kasutatud kauba edasimüümisel rakendada erikorda.

Käibemaksuseaduse (KMS) §-s 41 sätestatud kasutatud kauba, originaalkunstiteose ning kollektsiooni- ja antiikeseme müügi deklareerimine ja maksustamine tekitab jätkuvalt ettevõtjate hulgas küsimusi. Praktikas tuleb ette probleeme, mida oleks siinkohal tarvilik laiemalt lahti seletada. Nimelt annab KMS § 41 maksumaksjale võimaluse valida, kas ta rakendab maksustamise erikorda või mitte. See tähendab, et § 41 rakendamine ei ole kohustuslik, nagu tihti arvatakse. See säte on mõeldud eelkõige selleks, et vältida võimalikke käibemaksu kumuleerumise juhtumeid. KMSi alusel saab kasutatud kaupade, originaalkunstiteose ning kollektsiooni- ja antiikesemete edasimüügil rakendada erikorda siis, kui kaup on soetatud edasimüügi tarbeks, mitte endale kasutamiseks.

Erikorda saab rakendada siis, kui kaup on soetatud edasimüügiks

Erikorda võib maksumaksja rakendada siis, kui ta on soetanud edasimüügi tarbeks kasutatud kauba, originaalkunstiteose ning kollektsiooni- ja antiikeseme Eesti või Euroopa Liidu teise liikmesriigi isikult, kes ei ole maksukohustuslane. Seega tuleb antud sätte juures olla tähelepanelik, et ekslikult ei rakendataks erikorda kolmandate riikide füüsiliste isikute käest soetades. Samuti võib §-s 41 nimetatud erikorda rakendada, kui kasutatud kaup, originaalkunstiteos ning kollektsiooni- ja antiikese soetatakse Eesti või teise liikmesriigi maksukohustuslaselt, kes ei lisanud kauba võõrandamisel kauba hinnale käibemaksu ning kes ei saanud selle kauba soetamisel tasutud sisendkäibemaksu maha arvata. Jällegi tuleb tähele panna, et jutt on ainult Eesti või teise liikmesriigi maksukohustuslasest.

Kolmas võimalus erikorra kasutamiseks on siis, kui kasutatud kaup, originaalkunstiteos ning kollektsiooni- ja antiikese on soetatud Eesti või teise liikmesriigi maksukohustuslaselt, kes järgib kasutatud kauba, originaalkunstiteose ning kollektsiooni- ja antiikeseme müügil §-s 41 nimetatud erikorda. Ehk siis, kui soetatakse maksukohustuslaselt, kes juba rakendab edasimüügi erikorda, saab ka ise erikorda rakendada.

Vastavalt KMS § 41 lg 3 on kasutatud kauba, originaalkunstiteose, kollektsiooni- või antiikeseme edasimüügi korral käibe maksustatav väärtus kauba müügi- ja ostuhinna vahe, mida on vähendatud selles sisalduva käibemaksu võrra. Ehk, siis maksumaksja võib vajalike tingimuste olemasolul valida, kas ta maksustab kogu kauba müügihinna või ainult ostu-müügi hinna vahe.

Käibemaksusumma arvel ei tähenda, et maksu ei pea maksma

Need maksukohustuslased, kes järgivad KMS § 41 lg 3 toodud erikorda, ei märgi väljastatavale arvele või muule müügidokumendile kauba soetamisel tasutud ega ka arvestatud maksustatavalt väärtuselt arvutatud käibemaksusummat. Lihtsustatult öeldes –  arvele käibemaksusummat eraldi välja ei tooda, mis muidugi ei tähenda, et seda riigile maksma ei peaks.

Autor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700