Uue transpordivahendi käibemaks võib üllatada

Uus transpordivahend ja maks
Uue transpordivahendi mõiste käibemaksuseaduses võib üllatada

Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht Tõnis Elling selgitab, millised erisused on uue transpordivahendi käibemaksustamisel ja mida käibemaksuseaduses tähendab mõiste „uus“.

Inimesed, kes igapäevaselt autode ostmise või müümisega tihedalt kokku ei puutu, ei pruugi teada, et käibemaksuseadus (KMS) defineerib uue transpordivahendi sootuks teisiti kui me tavaelus oleme harjunud aru saama.

Uus transpordivahend KMS-i tähenduses on:

1) üle 7,5 meetri pikkune veesõiduk, mis on võõrandatud enne kolme kuu möödumist selle esmasest kasutuselevõtmisest või mis on sõitnud alla 100 tunni, v.a rahvusvahelistes vetes sõitev merelaev;

2) üle 1550 kilogrammise stardimassiga õhusõiduk, mis on võõrandatud enne kolme kuu möödumist selle esmasest kasutuselevõtmisest või mis on lennanud alla 40 tunni, v.a peamiselt rahvusvahelisi lende tegev õhusõiduk;

3) üle 48 cm3 mootorimahuga või üle 7,2 kW mootori võimsusega maismaa mootorsõiduk, mis on võõrandatud enne kuue kuu möödumist selle esmasest kasutuselevõtmisest või millega on sõidetud alla 6000 kilomeetri.

KMS-is defineeritakse uus transpordivahend, kuna käibemaksu direktiivi kohaselt erineb seaduse definitsioonis sätestatud tingimustele vastava transpordivahendi käibe maksustamine muu kauba käibe maksustamisest.

Uue transpordivahendi võõrandamine teise liikmesriigi isikule koos toimetamisega teise liikmesriiki on alati maksustatud nullmääraga ning maksukohustus tekib uue transpordivahendi soetamisel kõigil teise liikmesriigi isikutel, kaasa arvatud füüsilised isikud.

Nagu ülal toodud definitsioonist nähtub, hõlmab uus transpordivahend ainult teatud suuruse või võimsusega veesõidukeid, õhusõidukeid ja maismaa mootorsõidukeid. „Uus” on transpordivahend, kui see on võõrandatud enne kolme kuu möödumist (maismaa mootorsõiduki puhul kuus kuud) esmasest kasutuselevõtmisest või kui see on läbi sõitnud vähem kui definitsioonis märgitud 6000 km. Seega, kui ka üks kahest nimetatud tingimusest on täidetud, on tegemist uue transpordivahendiga. Tavaelus ei kujuta me tegelikult ette, et auto, mis on seisnud garaažis 10 aastat ja sõitnud vaid 2000 km on KMS tähenduses ikka uus transpordivahend.

Kas transpordivahend on uus või mitte, määratakse müügimomendil, mitte siis, kui see on toimetatud sihtkoha liikmesriiki. Seega, kui transpordivahend oli „uus” müügimomendil ning müük toimus nullmääraga, tuleb ostjal sihtkohariigis käibemaksu tasuda ka siis, kui käibemaksu tasumise ajaks kumbki tingimus enam täidetud ei ole.

Osale arutelus

  • Tõnis Elling, Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad