Autor: Raamatupidaja.ee • 25. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pakendiauditile kehtestatakse uued piirmäärad

Pakendiauditi piirmäärasid plaanitakse tõsta
Foto: Julia-Maria Linna
Kooskõlastamisele saadeti pakendiseaduse muutmise seaduse eelnõu, millega tõstetakse kohustusliku audiitorkontrolli piirmäärasid, et vähendada väikeste ja keskmise suurusega pakendiettevõtjate haldus- ja maksekoormust.

Eelnõu seletuskirjas selgitatakse, et pakendiseaduse § 241 sätestab pakendiettevõtjale kohustuse teha eelmise kalendriaasta kohta pakendiregistrisse esitatavate andmete audiitorkontroll enne andmete esitamist. See on üldine kohustus eranditult kõigile pakendiregistrisse andmete esitajatele. Kõnealuse sätte lisamisega pakendiseadusesse reguleeriti audiitorkontrolli tegevust ja 2015. aastal kontrolliti andmeid esimest korda uue sätte kohaselt.

Pakendiandmete audiitorkontrolli käigus ilmnesid probleemid auditeeritavatel väikestel ja keskmise suurusega ettevõtetel, mis kvalifitseerusid pakendiettevõtjaks. Nimetatud pakendiettevõtjate turule lastud pakendatud kauba pakendi kogus osutus sageli väikeseks, ületades vaid veidi piirmäära, millest väiksema turule lastud pakendi koguse korral andmeid pakendiregistrisse ei ole vaja esitada ja ei ole ka audiitorkontrolli kohustust. Nõuetekohane pakendiandmete audiitorkontrolli maksumus osutus võrreldes turule lastud pakendi kogusega ebaproportsionaalselt suureks ja üle jõu käivaks.

Sellest lähtuvalt muudetakse ja sõnastatakse paragrahvi 241 lõiked 4 ja 5 järgmiselt:

„(4) Pakendiettevõtja, kes käesoleva seaduse §-st 24 tulenevalt esitab andmed pakendiregistrisse ning laseb turule pakendatud kaupa pakendimassiga viis tonni või vähem aastas, on vabastatud pakendiregistrisse esitatavate andmete audiitorkontrollist.

(5) Pakendiettevõtja, kes laseb turule pakendatud kaupa pakendimassiga rohkem kui viis tonni aastas ja on oma kohustused vastavalt käesoleva seaduse § 16 lõikele 2 üle andnud taaskasutusorganisatsioonile, korraldab pakendiregistrisse esitatavate andmete kontrollimise põhjendatud kindlustandva töövõtuna. Sõltumatu vandeaudiitori töövõtu aruanne esitatakse taaskasutusorganisatsioonile.“

Seadus jõustub 2016. aasta 1. jaanuaril.

Eelnõuga saab tutvuda SIIN.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700