Töötulemuste sidumine palgaga

Urve Vilk
Urve Vilk kirjutab töötulemuste sidumisest palgaga mõõdikute abil

AS-i Sarkop tootmisjuht Merle Okermann jagas seminaril „Kuidas valida mõõdikuid tööstuses” kogemusi tootmises distsipliini karmistamise kohta, ilma et õhkkond ettevõttes liiga palju kannataks.

Kui Okermann möödunud aastal ettevõttesse tööle asus, avastas ta, et infot kogutakse tootmises palju, aga seda ei kasutata – ei analüüsita ega võrrelda. Aastaga on tehtud nii mõnigi muudatus.
Näiteks jälgitakse ettevõttes nüüd töödistsipliini. Okermanni sõnul olid töötajad harjunud, et kui juhtus tööluusipäev või mindi varem lõunale ja tuldi hiljem lõunalt tagasi, ei juhtunud midagi. „Kui tööstuses on 50 inimest ja kõik lähevad kaks minutit varem pausile ja tulevad kaks minutit hiljem tagasi, on kaotus ettevõtte jaoks päris suur.”
Okermanni sõnul mõõdavad nad lihtsaid asju, mis ei vaja tootmissettevõttelt suuri investeeringuid. „Kui mitu inimest läheb uksest läbi nii, et uksekaarti ei registreerita ja süsteemis on küsimärgid, siis tõenäoliselt on töötaja tulnud hiljem või läinud varem, nii et ta pole tahtnud näidata, mis kell ta täpselt liikus. Teatud hulk küsimärke tähendab aga teatud hulga preemiast ilma jäämist,” rääkis Okermann. Jälgitakse ka tööluuse.

Töötaja rahakott kannatab
Nõutakse ka töökohtade korrastamist ja hindamist. Lisaks mõõdetakse tõhusust ja tootlikkust. Kõik eesmärgid ja tulemused on Okermanni sõnul seotud töötajate palgaga. „Oluline on, et töötaja tunnetaks mõju, mitte talle lihtsalt ei öelda, et miski oli halvasti ja proovi järgmine kord paremini,” märkis ta. „Kuigi paljud teoreetikud ütlevad, et mõõdikute tulemusi ei ole õige palgaga siduda, siis minu kogemus on, et palgaga sidumine toimib,” lisas ta. Nii on töötajatega kokku lepitud põhipalk ja preemiasumma maksimum, mida on võimalik saada, kui kõik esitatud nõudmised on täidetud. Preemia võib ulatuda 40 protsendini põhipalgast. Eriliste saavutuste eest on võimalik saada lisapreemiat, mis on üldiselt 2–3% põhipalgast. Info eriliste teenete eest tuleb töödejuhatajalt – näiteks on töötaja avastanud vea temale mittekuuluvas töölõigus või teinud parendusettepaneku, mis on ka teoks tehtud.
Okermanni sõnul on neil eritellimusmööbli tootjana keerulisem tegevust mõõta, sest iga projekt on erinev. Ent kõike, mida tehakse, peab siiski hindama. „Et juhina teha otsuseid, on vaja mõõdikuid, mille põhjal saada tulemusi ja otsuseid teha,” märkis ta.

Töötaja peab talle esitatavaid reegleid mõistma
Okermann rõhutas, et kõige olulisem on viia mõõdikud töötajateni. „Et tulemusi ei mõõdaks ega arutaks ainult juhid, vaid et antaks töötajatele ka tagasisidet, milline on nende tulemus.”
Kvaliteedinõudena peab Sarkopis jälgima, et iga eelmisest protsessist tulev sisend oleks kvaliteetne, enne kui see liigub edasi protsessi järgmisesse etappi. Ebakvaliteetne detail saadetakse tagasi eelmisesse etappi. Kui töötaja seda ei kontrolli ja ebakvaliteetne sisend läheb edasi, hindab palgasüsteem, et töötaja on jätnud oma töö tegemata, rääkis Okermann. Kõige viimane töötaja paneb kapile, lauale või voodile külge oma nimega kleepsu, seega on tema see, kes teeb visuaalse lõppkontrolli. Kui hiljem tuleb kliendilt tagasiside, et tootega on probleeme, on võimalik töötajalt uurida, miks nii juhtus.
Kvaliteeti hinnatakse nii tootmistsüklis kui ka laadimise ja pakkimise juures. Kuna tegu on eritoodetega, tuleb pakkimisel tegevusse suhtuda mõnikord üsna loominguliselt.
Sarkop kasutab mõõdikutena:
• kvaliteeti;
• tõhusust;
• tootlikkust;
• 20 võtme võti 1 puhastamist ja korrastamist (5S);
• hilinemist ja põhjuseta varem lahkumist;
• uksekaardi registreerimist;
• töökoha koristamist pärast tööpäeva lõppu;
• tööluusi või tööl joobes viibimist.

Rahaga kõike osta ei saa
Lihatööstuse Atria Eesti AS-i tegevdirektori Olle Hormi sõnul on nende ettevõttes tööstuses töötajatele põhireegel, et päevatöö peab saama tehtud.
Horm tunnistab, et kõike rahaga osta ei saa, ent umbes pooltel töötajatel on palgale lisaks võimalik boonusena saada tulemustasu, mis lisab tahtmist tegutseda iga päev parimal viisil.  
„Meie päevad on väga erinevad, ette näha pole võimalik,” kirjeldas Horm lihatööstuse eripära. Toodangu mahtu mõjutab ilm, kampaaniad ja muud tegurid. Probleeme tekib Hormi sõnul eelkõige siis, kui tööd on vähem. „See on emotsionaalselt raske. Kui tootmismahud kahanevad, istuvad inimesed tigedalt kodus või kogunevad suitsunurka või mujale, neil on aega ninapidi koos istuda. Probleeme on vähem, kui on palju tööd.”
Inimliku suhtumise puudumine maksab organisatsioonis Hormi sõnul kiiresti kätte. „Näiteks kui keegi on üle- või alamakstud,” märkis Horm. „Ettevõtja ei tohi igapäevarutiinis unustada, et ta peab iga päev olema õnnelik, et keegi tema juures töötab,” usub Horm. „Eks ettevõtlus ongi päevast päeva selline, et tegevus toimub ühest probleemist teise probleemini, aga kõik sõltub siiski juhi suhtumisest. Kas leitakse inimeste jaoks aega või mitte.”

Kommentaar
Ilmar Iva, Viking Window AS-i tegevdirektor
Meil tagab kvaliteedi eelkõige meeskonnatöö juurutamine. Meile loeb meeskonna tulemus, individuaalsest panusest jääb väheks. Vastu pakume suuremat otsustusvõimalust ja koolitusi ning kõigile mõistetavate standardite loomist ettevõttes. Kui inimene saab protsessidele ise kaasa rääkida, on tema valmisolek panustada suurem.
Kõik inimesed ei sobigi meeskonnatööks, õnneks pole me pidanud selle pärast ühestki inimesest loobuma. Hindame ka töötajate tegevust ja tulemusi. Sellel inimesel, kes ettevõttes on töötanud vaid mõne kuu, on oskused väiksemad kui neil, kel kogemust rohkem. Igas meeskonnas on eri rollid ja tööd. Seetõttu hindame individuaalselt kõigi erinevaid oskusi. Suurem hindamine toimub meil kord aastas.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad