Tulu- ja sotsiaalmaks laekuvad kõige paremini

maksulaekumine
Augustis laekus makse mullusest rohkem

Augustis kogus maksu- ja tolliamet 513,1 miljonit eurot makse, aasta eelarvest on täidetud kaheksa kuuga 67 protsenti. Kaheksa kuuga on eelarves oodatust rohkem laekunud eelkõige otseseid makse ehk tulumaksu ja sotsiaalmaksu.

Sotsiaalmaksu laekumine on möödunud aastaga võrreldes jõudsalt kasvanud tänavu igal kuul. Laekumise kasv aeglustus aprilli 9 protsendiga võrreldes siiski mais 8 protsendile, juunis 7,1 protsendile ja juulis 6 protsendile. Seevastu augustis kiirenes kasv taas ja sotsiaalmaksu laekus 8,1 protsenti rohkem kui möödunud aasta samal kuul — see võis tuleneda puhkuste edasilükkamisest võrreldes eelmise aastaga.

Keskmise palga tugev kasv kiirenes juulis veelgi. Palgad olid juulis keskmiselt 7,1 protsenti kõrgemad kui aasta varem samal ajal, samas kui juunis oli palgakasv 5,2 protsenti. Palgasaajate arv kasvas juulis 1 protsent möödunud aasta sama kuuga võrreldes, kuigi kasv aeglustus tänavu varasemate kuudega võrreldes. Samal ajal vähenes töökohtade arv 0,2 protsenti. Suurematest tegevusaladest kiirenes palgafondi kasv enim hariduses ning tervishoius ja sotsiaalhoolekandes.

Viimasel kolmel kuul kasvas deklareeritud palgafond kõige enam majutuse ja toitlustuse, info ja side ning jaekaubanduse tegevusaladel. Osaliselt on selle põhjustanud eelmise aasta juulis rakendunud töötamise register, mille mõju palgafondi kasvule taandub lähikuudel. Kolme kuu kõige aeglasema palgafondi kasvuga on olnud ehitus ja mäetööstus. Põllumajanduses deklareeritud palgafond kahanes.

Käibemaksu augustikuu laekumise kasv oli aasta üks kiiremaid, maksu laekus 12,8 protsenti rohkem võrreldes aastataguse ajaga. Käibemaksu üle ootuste head laekumist toetab kaupade jaemüük, mis on olnud viimastel kuudel aasta keskmisest kiirem.

Sarnaselt tänavu aasta eelmistele kuudele vähenesid augustis ettevõtete maksustavad käibed võrreldes eelmise aastaga. Aasta kokkuvõttes on maksustatavad käibed kahanenud 1 protsent võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Käivete vähenemise on tinginud ettevõtete Eesti-sisese soetuse langus, samas kui müük püsib eelmise aasta tasemel. Soetuse langusele on oluliselt kaasa aidanud fiktiivsete arvete vähenemine, mis on tingitud käibemaksu deklareerimiskohustuse muudatustest ehk  kohustusest deklareerida vähemalt 1000-eurosed arved.

Osale arutelus

  • Margus Tuvikene, rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

Uudised

Tööriistad