Kuhu jäi uus raamatupidamise seadus?

rahandusministeerium raamatupidamisseadus
Rahandusministeeriumis ette valmistatud uue raamatupidamisseaduse eelnõu tuleb...

Eesti pidi 20. juuliks 2015 üle võtma Euroopa raamatupidamisdirektiivi, ent ei uut raamatupidamisseadust ega seoses sellega ka direktiivi pole seni vastu võetud. Millal uut seadust oodata on?

Eesti pidi 20. juuliks 2015 üle võtma Euroopa raamatupidamisdirektiivi (2013/34/EL) ning seoses sellega on ette valmistatud ka uue raamatupidamise seaduse eelnõu. Eesti Vabariik kaebas aga direktiivi juba 23. septembril 2013. aastal Euroopa Kohtusse – nimelt ei soostunud toonane valitsus sätetega, mille kohaselt ei tohi mikroettevõtjatelt, kelle arvele langeb enamus Eesti majandustegevuse mahust käibe ja varade mahu alusel, enam nõuda täismahus elektroonilise majandusaasta aruande esitamist sellisel kujul nagu praegu. Muudatused oleksid toonud kaasa Eesti majanduskeskkonna halvenemise väiksema läbipaistvuse ja usaldusväärsuse tõttu ning halduskoormuse kasvu.  18. juunil 2015 kaotas Eesti kohtuvaidluse. Eestile olulistes küsimustes on Euroopa Komisjon oma tõlgendustega direktiivi rakendamist oluliselt soodsamaks teinud, ent tähtajaliselt direktiivi enam üle võtta ei jõutud.

Rahandusministeeriumist vastati päringule, et uus raamatupidamisseadus tuleb Riigikogus lugemisele alates 14. septembrist. Et eelnõu ettevalmistamisele eelnes pikk ja põhjalik arutelu kõigi sidusrühmadega, peaks edasine menetlemine kulgema ladusalt. Rahandusministeerium on optimistlik, et seadus võetakse varasügisel vastu. Kuigi direktiivi ülevõtmise tähtaeg oli juulis, lubab direktiiv uuenenud nõudeid kohaldada esimest korda alles 2016. aasta finantsaruannete kohta, st alates 2017. aasta 1. jaanuarist.

Euroopa Komisjoni esindusest anti teada, et seoses raamatupidamisdirektiivi kohaldamisega hilinemisega ei ole Eesti vastu hetkel mingeid sanktsioone ette nähtud. Direktiivi üle võtmise tähtaeg oli küll 20. juuli, ent Euroopa Komisjon ootab praegu liikmesriikidelt infot direktiivi kohaldamise kohta ning alustab seejärel rutiinset kontrollimisprotsessi.

Uue raamatupidamisseaduse olulisemad teemad on mikro- ja väikeettevõtja majandusaasta aruande lihtsustamine ning mikro- ja väikeettevõtja ning keskmise suurusega ja suurettevõtja määratlemine. Lisaks plaanitakse auditi ja ülevaatuse audiitorteenuse kohustuse piirmäärade tõstmist ning sätestatakse Raamatupidamise Toimkonna juhendite kehtestamine rahandusministri määrusega. Eelnõu jõustumisel võetakse Eesti õigusesse üle Euroopa Liidu raamatupidamisdirektiiv.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

KAARLI HAMBAPOLIKLIINIK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tripod Grupp OÜ

30. november 2018

Uudised

Tööriistad