29. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksu-uuendusi Euroopa Komisjonilt

PwC maksuosakonna juht Hannes Lentsius
Foto: erakogu
Euroopa Komisjon tutvustas tegevuskava , millega soovitakse Euroopa Liidus radikaalselt ja terviklikult reformida äriühingute tulumaksuga maksustamist, et muuta maksustamist õiglasemaks ja tõhusamaks ning võidelda maksubaasi ümberpaigutamise ja vähendamise vastu. Tegevuskava ehk sisuliselt tulumaksureform hõlmab mitut meedet.

Peamine meede on äriühingute tulumaksu ühtse konsolideeritud maksubaasi (Common Consolidated Corporate Tax Base – edaspidi: CCCTB) elluäratamine. Selle meetme raames jätkatakse rohkem kui kümme aastat tagasi alustatud tööd, et esitleda praeguse ajakava kohaselt 2016. aastal uut ettepanekut CCCTB juurutamiseks Euroopa Liidus. Võrreldes olemasoleva ettepanekuga, mis pärineb 2011. aastast (direktiiv - KOM(2011) 121/4) ja kus CCCTB oli valikul põhinev, kavandatakse kahte olulist muudatust.

Esiteks, CCCTB kavatsetakse muuta liikmesriikidele kohustuslikuks, sest valikuõigusel põhinev süsteem ei suudaks vähendada piiriüleselt tegutsevate rahvusvaheliste kontsernide agressiivseid maksuplaneeringuid. Ebaselge on praeguseks, kas see muutuks kohustuslikuks mikro- ja väikeettevõtetele, kes tegutsevad vaid ühes liikmesriigis, või üksnes rahvusvahelistele kontsernidele. Esimeseks etapiks oleks ühtse maksubaasi juurutamine. Raamatupidamisarvestuse eeskirju ja konsolideeritud aruannete koostamist CCCTB ei mõjutaks. Ühtne maksubaas tähendab lihtsustatult seda, et maksubaasi arvutamise üldpõhimõtted ja elemendid on kõikides liikmesriikides samad (maksuvabad tulud, mahaarvatavad kulud, esinduskulude mahaarvamise määr, tulude ja kulude kajastamise aeg, eraldised, lootusetute nõuete mahaarvamine, põhivarade maksuamortiseerimise põhimõtted ja määrad jne). Liikmesriigile jäetakse võimalus otsustada jätkuvalt maksumäära üle. Teiseks etapiks oleks ühtse maksubaasi konsolideerimine, sest see on siiani olnud läbirääkimiste keerukaim osa.

Teiseks, CCCTB kavatsetakse võtta vastu ja ellu rakendada järk-järguliselt, et võita liikmesriikide toetust.

Euroopa Komisjoni arvates on äriühingute poolt teenitud kasumi maksustamisel vajalik ellu rakendada uus lähenemine, kus äriühingud peaksid maksma õiglase osa tulumaksust liikmesriigis, kus nende tegelik majandustegevus toimub ja kus nende kasum on reaalselt teenitud. Sõltuvalt edasistest arengutest lähiaastatel (2016-2017) võib CCCTB tähendada Eestile seda, et praegune ettevõtete tulumaksusüsteem muutub tulevikus oluliselt.

Autor: Hannes Lentsius, PwC maksuosakonna juht

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700