25. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eluasemelaenude keskmine intressimarginaal suurenes

Laenude ja liisingute kogumaht Eestis kasvas mais
Foto: Erik Prozes
Eesti ettevõtetele ja majapidamistele väljastatud laenude ja liisingute kogumaht kasvas mais aastataguse ajaga võrreldes 3,2%. Samas suurenes ka pankade väljastatud eluasemelaenude keskmine intressimarginaal.

Eesti ettevõtetele ja majapidamistele väljastatud laenude ja liisingute kogumaht kasvas mais aastataguse ajaga võrreldes 3,2%. Finantseerimisportfelli maht suurenes kuu jooksul 103 miljoni euro võrra, 15,5 miljardi euroni. Kuisest juurdekasvust moodustasid ligikaudu 70% ettevõtete võlakohustused.

Ettevõtetele välja antud laenude ja liisingute maht jätkas mais stabiilset kasvu. Ettevõtete laenude ja liisingute kogumaht suurenes aastataguse ajaga võrreldes 3%. Uusi laene ja liisinguid anti ettevõtetele kuu jooksul välja ligikaudu samas mahus kui aasta tagasi, 759 miljoni euro ulatuses. Uusi pikaajalisi laene väljastati 179 miljoni euro väärtuses. Suurim osa pikaajalistest laenudest anti välja kaubandus-, kinnisvara- ja tööstusettevõtetele.

Eluasemelaenude mahu aastakasv kiirenes mais 3,6%ni. Kolme viimase kuu jooksul on uusi eluasemelaenusid antud välja keskmiselt 80 miljoni euro ulatuses, ligikaudu viiendiku võrra rohkem kui samal ajal aasta tagasi. Selle aasta esimesel poolel suurenes ka majapidamiste muude laenude ja liisingute väljastamine. Seda on mõjutanud peamiselt autoliising, mille väljaandmise maht on alates eelmise aasta detsembrist kasvanud aasta võrdluses ligikaudu 20%. Ettevõtetele väljastati aga autoliisinguid samal perioodil ligikaudu sama mahu võrra vähem.

Pankade väljastatud eluasemelaenude keskmine intressimarginaal suurenes. Enamiku eluasemelaenude baasintressimääraks olevad EURIBORid selle aasta esimesel poolel langesid. Eluasemelaenude keskmine intressimäär samal ajal pisut tõusis. See peegeldab pankade püüdlusi säilitamaks madalate intressimäärade keskkonnas kasumlikkust. Mais väljastatud eluasemelaenude keskmine intressimäär tõusis 2,3%ni. Ettevõtetele kuu jooksul välja antud pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli 2,5%.

Tähtajaks tasumata laenude osatähtsus laenuportfellis püsib väike. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate viivislaenude osakaal laenuportfellis mais pisut suurenes, 1,6%ni. Kasvasid põllumajandus-, kaubandus- ja tööstusettevõtete viivislaenud.

Ettevõtete ja majapidamiste hoiused jätkasid kiiret kasvu. Ettevõtete hoiuste aastakasv kiirenes 9%ni. Majapidamiste hoiuste aastakasv püsis 8% juures. Hoiuste kogumaht oli mai lõpus 10,1 miljardit eurot.

Autor: Mari Tamm, Eesti Panga ökonomist

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700