Välja suretavad eelnõud ja riik nagu õhupall

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Viktor Vassiljev
Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Viktor Vassiljev

Riigikogu tänase varahommikuni kestnud ööistungil olid esimesel lugemisel maksumuudatusi ja peretoetusi puudutavad seaduseelnõud. Toome ära istungil kõlanud värvikamad arvamusavaldused.

Viktor Vassiljev: Kas kütuseaktsiis tõuseb sellepärast, et teed vajavad rohkem investeeringuid või on tegemist lihtsalt sellega, et 15 aastat Reformierakonna valitsemist on tekitanud niivõrd suure rahapuuduse, et praegune valitsus üritab maksustada absoluutselt kõike valimatult, mis aga kätte saab ja nii jõuab varsti järjekord ka vee ja leiva kätte ja maksustatakse kirikuristid?

Viktor Vassiljev: Teate, ma istun siin ja mõtlen, et meie siinpool saalis ja teie sealpool kõnetoolis, ei meie ega teie ei maksa ise oma bensiini eest. Ja minu meelest on ebaeetiline, et me siin teeme seadust, mis hakkab mõjutama neid inimesi, kes maksavad oma bensiini eest. Kui me räägiksime siin ainult alkoholiaktsiisi tõusust – jah, alkoholi me ostame oma raha eest, seda on eetiline otsustada.

Heimar Lenk: Öelge mulle, kas mul on õigus loota, et te tõstate ka autokütuseaktsiisi vähemalt ühe eesmärgiga – säilitada inimese tervist paremini, et meie isad ja ema rohkem jala käiksid ja vähem autoga sõidaksid. On mul õigus seda loota?

Märt Sults: Mis on rahale kõige meeldivam üldse? Rahale on kõige meeldivam see, kui teda loetakse. Tähendab, kui tõusevad aktsiisid, tõusevad aktsiisid õlile, küttele, vastavalt tõuseb siis ka elekter. Mina küsin konkreetselt koolitoidu kohta. Teie hääletasite välja eelnõu koolitoidu hinna kehtestamisest ja tõstmisest. Pärast aktsiiside tõusu ja kõikide asjade kallinemist, kas te oskate öelda, kui lahjaks koolitoit läheb?

Aadu Must: Kui teie hea kolleeg Läti rahandusminister Janis Reisrs ütleb, et Läti valitsusel on ainult rõõm Eesti fiskaalpoliitika üle, siis seda saab mõista kahte moodi. Ühelt poolt võib arvata, et see on Balti solidaarsus, sõprus, nagu arvame näiteks Laine Randjärv, mina ja veel mitmed head sõbrad. Aga sealt saab mõelda ka seda, et äkki on meie rahandusminister ja valitsus hoopis Läti mõjuagendid.

Martin Helme: Lugupeetud härra minister! Te siin paar küsimust tagasi ütlesite, et praeguste maksutõusude tulemusel jääb inimestele raha rohkem kätte. Mul on tunne, et te olete leiutanud perpetuum mobile, et korraga suurenevad nii riigieelarve tulud kui ka inimestele jääb rohkem raha kätte.

Mihhail Stalnuhhin: Nüüd ma hakkan jagama seaduseelnõusid kaheks: ühed on need, kus on märgitud, et need ei ole välja suretavad, ja teised, kus seda märgitud ei ole, tähendab, ongi välja suretavad eelnõud.

Rahandusminister Sven Sester: Oma olemuses on riik - mitte ainult Eesti, vaid ka teised riigid - nagu väiksed õhupallid, et puhud neid kogu täis, järjest rohkem ja rohkem.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Profit - lihtne ja funktsionaalne majandustarkvara

Profit on lihtne, aga funktsionaalne äritarkvara, mis sõltuvalt valitud moodulitest sobib nii väike- kui suurettevõtetele. Tarkvara katab tüüpilise ettevõtte igapäevased vajadused tänu erinevatele moodulitele, mis on omavahel täielikult integreeritud.

TAAVI PALK – parim valik kõigile palgaarvestajaile

Töötasude arvutamist ja maksustamist puudutava seadusandluse igaaastane muutumine ja uute peensuste jätkuv lisandumine on palgaarvestusest teinud ühe komplitseerituma valdkonna finantsarvestuses.

Valdkonna tööpakkumised

Ramirent Shared Services AS is looking for a GENERAL LEDGER ACCOUNTANT

Ramirent Shared Services AS

27. november 2017

Taxify is looking for an ACCOUNTANT

Taxify OÜ

17. detsember 2017

Manpower is looking for a CHIEF ACCOUNTANT

Manpower OÜ

03. detsember 2017

Uudised

Tööriistad