Autor: Raamatupidaja.ee • 1. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööinspektsioon alustab alaealiste töötingimuste sihtkontrolli

Alaealiste töötingimusi hakatakse kontrollima
Foto: Erik Prozes
Tööinspektsioon alustab 1. juunist alaealiste töötingimuste sihtkontrolle, mille käigus kontrollitakse lepinguid kui tööaja piiranguid ning alkoholi- ning tubakaseadusest tulenevatest keeldudest kinnipidamist.

Käesoleva aasta sihtkontroll on suunatud peaasjalikult alaealistega sõlmitud lepingute sisulisele hindamisele ning samuti teiste nõuete järgmisele, mis seonduvad alaealise tööle värbamisega.

Tulenevalt Eesti Vabariigi õiguskantsleri 2014 aasta seisukohast, et alaealiste töösuhetes tuleb lähtuda töö tegelikust sisust, mitte lepingu nimetusest, saatis Tööinspektsioon välja lisaks üldisele sihtkontrolli valimile märgukirjad ka ettevõtetele kuhu teadaolevalt suviti noori tööle värvatakse, kuid eelistatakse töölepingu asemel muude võlaõiguslike lepingute sõlmimist. Märgukirja sisu on tutvustada nõudeid ja erisusi alaealiste töös, tagamaks noortele seadusest tulenev kaitse töösuhetes. Tööinspektsioon tuletab nii lapsevanematele kui tööandjatele meelde, et ainult tööleping annab alaealisele rahvusvahelise ja siseriikliku õigusega ettenähtud kaitse ning kuna laps on piiratud teovõimega isik, ei ole talle võimalik panna töövõtu- või käsunduslepingu täitmisega kaasnevat vastutust.

Tööinspektsioon lähtub alaealistega sõlmitud lepingute hindamisel töösuhte tegelikust olemusest, mitte lepingu formaalsest nimetusest.

Lisaks lepingutele kontrollitakse alaealiste tööga seonduvate teiste nõuete täitmist ning eritähelepanu pööratakse viimastel aastatel enim probleeme tekitanud alaealistel kehtivate tööaja piirangute järgimisele, lapsevanema ning tööinspektori nõusoleku olemasolule, töödele millele alaealine on värvatud ning lisaks töölepingu seadusele, kontrollitakse ka alkoholi- ning tubakaseadusest tulenevatest keeldudest kinnipidamist.

Käesoleval aastal on esimese 5 kuu jooksul Tööinspektsioonile esitatud juba 50 taotlust 970 alaealise (kuni 15 aastase) tööle võtmiseks. Eelnevatel aastatel olid taotluste koguarvud aasta lõikes järgmised:  2011 – 77 taotlust 1321 alaealise tööle lubamiseks, 2012 – 128 taotlust 1946 alaealise tööle lubamiseks, 2013 - 107 taotlust 1959 alaealise tööle lubamiseks ja 2014 - 146 taotlust 2057 alaealise tööle lubamiseks. Tööinspektsioonil on valminud infomaterjalid nii tööturule sisenevatele noortele, nende vanematele kui ka tööandjatele ning nende materjalidega saab tutvuda Tööinspektsiooni kodulehel, küsimusi saab esitada aadressil [email protected] või juristi infotelefonil 640 6000.

Alaealiste töötingimuste sihtkontrolli tulemused avalikustatakse septembris 2015.

Tööinspektsioon soovib kõigile noortele turvalist töösuve!

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700