Autor: Kadri Põlendik • 15. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet läks ettevõtjatele koju

Maksuameti ringreis,Rivo Reitman, Kaido Lemendik, Tõnis Kuuse
Foto: Eiko Kink
Maakonna ettevõtjatele koduõuele sõitnud maksuametnikke võeti vastu nii naeruturtsatuste kui ka mureohetega.

Kolmapäeva hommik Viljandis on kõle ja niiske – mitte just kuigi soosiv selleks, et minna vabatahtlikult kontorist või kodust välja maavalitsusse kuulama maksuametnike juttu. Eeldus on aga petlik, sest teadupärast ei ole halba ilma, üksnes halb riietus. Kuigi Viljandi maavalitsuse suures saalis on napilt täidetud pooled valmis pandud istekohad, on rahvast siiski üksjagu – silma järgi tundub, et vähemalt 50 inimest.

Maksuameti maakonnaseminaridel osalemist ei ole paljuks pidanud ameti juht Marek Helm, kes ka Viljandis sel hommikul avasõnad ütleb. Kohalikele ettevõtjatele ja omavalitsuse töötajatele, keda samuti saalist leida võib, meeldib Helmiga suhelda. Ta on avatud, sümpaatne ja kaastundlik, nagu kirjeldab hiljem üks kohalviibija. Seetõttu astutakse talle ka palju ligi, et ühe või teise asja kohta uurida või muret kurta.

Helmi tervituse järel jätkab kõnelemist teenindusosakonna juhataja Rivo Reitmann, kes tutvustab maksuameti plaane klienditeeninduse vallas. Nii saavad viljandlased teada, et teenindusbüroo on kõige kallim teeninduskanal, eri kanaleid täiustatakse ja parandatakse pidevalt ning õige pea näeb ilmavalgust maksuameti uus kodulehekülg, mida tahetakse samuti hakata kasutama pigem teeninduskanalina kui infoallikana, kust Reitmanni sõnul sageli infot üles ei leiagi. Ei leia ameti töötajadki, rääkimata klientidest.

Esinemist jätkab teabeosakonna juhataja Tõnis Kuuse, kes kirjeldab, kui hästi on Viljandimaal maksud laekunud võrreldes üle jäänud Eestiga. Muidu vaikse publiku seas tekitab kerget elevust asjaolu, et Viljandi maakonnast laekus mullu 0,9 miljonit käibemaksu, samas kui näiteks Jõhvis, mida maksuamet külastas päev varem, oli sama number miinuses. Vaikne jutukõmin tekib ka siis, kui Kuuse näitab, paljud kohalikest töötavad oma kodukohas või kaugemal ning milline on nende keskmine palk. Selgub, et enim teenivad need inimesed, kes töötavad mujal maakonnas (912 eurot kuus) või elavad mujal maakonnas (913 eurot kuus). 68% maakonna elanikest töötavad Viljandimaal registreeritud ettevõttes.

Täismahus artiklit loe Äripäevast!

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700