Autor: Raamatupidaja.ee • 6. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidamisseadus hakkab muutuma

Rahandusministeeriumi ettevõtluse ja arvestuspoliitika osakonna juhataja Kurmet Ojamaa
Foto: Meeli Küttim
Rahandusministeerium saatis viimaks kooskõlastusringile raamatupidamisseaduse muutmise eelnõu, millega lihtsustatakse mikro- ja väikeettevõtja majandusaasta aruandeid ning tõstetakse auditi kohustuse piirmäärasid.

„Eelnõu aitab eelkõige väiksemaid ettevõtjaid, säilitades samal ajal aruandluse kvaliteedi. Kokkuvõttes parandab eelnõu ettevõtluskeskkonda, see aga on omakorda majanduskasvu alus,“ kommenteeris rahandusminister Sven Sester.

Olulisemad eelnõus käsitletud teemad on mikro- ja väikeettevõtja majandusaasta aruande lihtsustamine ning mikro- ja väikeettevõtja ning keskmise suurusega ja suurettevõtja määratlemine. Lisaks plaanitakse auditi ja ülevaatuse audiitorteenuse kohustuse piirmäärade tõstmist peaaegu kaks korda  ning sätestatakse Raamatupidamise Toimkonna juhendite kehtestamine rahandusministri määrusega. Eelnõu jõustumisel võetakse Eesti õigusesse üle Euroopa Liidu raamatupidamisdirektiiv.

Rahandusministeeriumi ettevõtluse ja arvestuspoliitika osakonna juhataja Kurmet Ojamaa sõnul tähendab raamatupidamise seaduse uus redaktsioon halduskoormuse alandamisel kvalitatiivset sammu. „Seadus sisaldab mikro- ja väikeettevõtjale mitmeid soodusrežiime, kusjuures iga konkreetne ettevõtja saab halduskoormuse lõpliku taseme enda jaoks ise kujundada. Valida saab nii aruandevormi kui ka riigile edastatava infokanalit lähtudes konkreetse ettevõtte majandustegevuse aktiivsusest ja spetsiifikast.“

Eelnõus rakendatakse ettevõtjate suuruskategooriate kriteeriumitena nii majandusaktiivsust iseloomustavaid arvnäitajaid kui ka avaliku huvi määra iseloomustavaid näitajaid. Nii on mikroettevõtja Eestis registreeritud äriühing, kelle näitajad vastavad aruandeaasta bilansipäeval kõikidele järgmistele tingimustele: varad kokku kuni 175 000 eurot, kohustised ei ole suuremad kui omakapital, kes ei ole käibemaksukohustuslane ning kus on üks osanik, kes on ka juhatuse liige. Väikeettevõtja on Eestis registreeritud äriühing, kelle näitajatest võib aruandeaasta bilansipäeval vaid üks ületada järgmisi tingimusi: varad kokku neli miljonit eurot, müügitulu kaheksa miljonit eurot ja keskmine töötajate arv aruandeaasta jooksul 50 inimest.

Rahandusministeerium ootab kooskõlastusringile saadetud eelnõu kohta kommentaare ja ettepanekuid 15 tööpäeva jooksul.

Eelnõu ja seletuskirjaga saab täpsemalt tutvuda eelnõude infosüsteemis (EIS).

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700