Autor: Raamatupidaja.ee • 21. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas sa ikka tead, kuhu käibemaks tasuda?

Tõnis Elling (Maksuamet
Foto: Eiko Kink
20. aprilliks tuli esitada esimene MOSS-erikorra alusel käibedeklaratsioon. E-teenuste käibemaksumuudatus puudutab üsna laia ettevõtjate ringi, sestap tasub korrektse maksuarvestuse huvides oma teenusteportfell ja e-teenuste tarbijad kriitilise pilguga üle vaadata. 

Tähelepanu, võrguväljaannete ja –ajalehtede ning tarkvarateenuse pakkujad, pilveteenuse ja hasart- ning õnnemängude veebis korraldajad, samuti erinevate äppide allalaadimisvõimaluse pakkujad! Käes on aeg esitada esimest korda pärast uue käibemaksuseaduse sätte jõustumist MOSS erikorra alusel esitatav käibedeklaratsioon.

MOSS on Mini One Stop Shop ehk elektroonilise side teenuse ja elektrooniliselt osutatava teenuse käibemaksuga maksustamise erikord. Mäletatavasti jõustus 2015. aasta esimesest jaanuarist käibemaksuseaduse muudatus, mille alusel tuleb digiteenuste (telekommunikatsiooni-, ringhäälingu- ja elektroonselt osutatavad teenused) puhul käibemaks tasuda alati sinna liikmesriiki, kus asub teenuse tarbija. Seda siis ka füüsilisest isikust eratarbija korral. Kui telekommunikatsiooni- ja ringhäälinguteenused ei puuduta väga laia ettevõtjate ringi, siis elektroonselt osutatavate teenuste puhul tuleks kõigil maksumaksjatel korra aeg maha võtta ja analüüsida, kas see muudatus ka neid võiks puudutada. Häda on selles, et MOSS süsteemi muudatus on jäänud kahe väga olulise käibemaksumuudatuse varju (1000 euroste arvete deklareerimine ja sõiduautode sisendkäibemaks) ja seetõttu ei ole paljud maksumaksjad endale veel teadvustanud, kas neil on vaja midagi hakata teist moodi tegema või mitte.

Esiteks tuleb analüüsida, mis teenus see elektroonselt osutatav teenus õigupoolest on. Elektroonsete teenuste mõiste alla lähevad eelkõige veebisaitide ja veebilehekülgede majutamine. Siia kuuluvad ettevõtjad, kes pakuvad kliendile näiteks kodulehekülje haldamise teenust või internetiaadressi majutamise teenust või siis pakuvad võimalust kasutada võrgupõhist andmebaasi (infootsing, krediidiinfo, võlainfo jne). Samuti erinevate arvutitarkvarade (seal hulgas raamatupidamisprogrammide ja viirusetõrjetarkvara) ja nende täienditele juurdepääsu tagamine ja täiendite allalaadimine veebis, lihtsamalt öeldes programmid ise ja programmide uuendused, mida on võimalik alla laadida.

Tähelepanelik tuleb olla ka võrguväljaannete ja –ajakirjade pakkujatel, erinevate uudiste, liiklusteabe, ilmateate jne võrgu kaudu edastajatel. Väga levinud on tänapäeval võimalus oma isiklikud pildid veebi üles laadida, et kolleegid, sõbrad ja tuttavad saaks neid vaadata ja vajadusel tellida. Ent ka selline nn (pilve)teenus hõlmab endas elektrooniliselt osutatavat teenust.

Kui klient on teise liikmesriigi (era)isik, siis alates esimesest jaanuarist 2015. tuleks selle teenuse eest tasuda käibemaks kliendi asukohariiki.Nende ja paljude teiste valdkondade teenuste osutajad peaksid vaatama, kas ja kui palju nad on osutanud ja ka tulevikus osutavad teenust teise liikmesriigi eraisikust kliendile. Kas neil üldse on praeguseks ülevaade, millisest riigist klient teenust tellib? Kui teenust osutatakse Eesti kleindile, siis ei ole põhjust muretsemiseks. Kui aga on võimalus või ka kindel teadmine, et kliendiks võib olla teise liikmesriigi eraisik, siis alates esimesest jaanuarist 2015. tuleks selle teenuse eest tasuda käibemaks kliendi asukohariiki. Selleks, et vältida kohustust igas kliendi asukoha liikmesriigis käibemaksukohustuslaseks registreerida, ongi võimalus kasutada MOSS erikorda.

E-teenuste käibemaksustamise muudatustest, MOSS-erikorrast ja olulistest nüanssidest seaduse täitmisel kuulete lähemalt 19. mail praktilisel seminaril E- teenuste käibemaksustamine. LOE LISA SIIT!

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700