Autor: Tuuli Seinberg • 20. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA tabas salakütuseäris kahtlustatavad

Foto: Erik Prozes
Maksu- ja tolliameti uurimisosakond pidas aprilli alguses kinni 15 inimest, keda kahtlustatakse vedelkütuse ebaseaduslikus käitlemises ning maksukuritegudes, mille tagajärjel jäi riigile laekumata pea miljon eurot.

Kahtlustuse järgi toodi selle aasta jaanuarist kuni märtsini Lätist Eestisse ligi poole miljoni euro väärtuses diislikütust. Veoks kasutati tenthaagiseid, mis olid täidetud ühekuupmeetriste plastmahutitega.

Eestisse toodud kütust hoiustati ärilisel eesmärgil selleks mitte ette nähtud kohtades ja ilma vastava tegevusloata. Kütuse vastuvõtmist ei deklareeritud ja seeläbi jäeti riigile tasumata kütuseaktsiisi ligi 180 000 eurot. Seejärel müüs hulgimüügiluba omav ettevõte kütuse edasi.

Kõnealust ettevõtet kahtlustatakse ka pikema perioodi jooksul, alates eelmise aasta augustist kuni tänavu veebruarini käibedeklaratsioonides valeandmete esitamises ja ettevõtlusega mitteseotud väljamaksetelt tulumaksu tasumata jätmises. 

„Kütust müünud äriühingul ja selle juhil lasub kahtlus kokku ligi 840 000 euro maksudena tasumata jätmises. Samas kriminaalasjas on kahtlustus 144 000 euro ulatuses maksude varjamises esitatud ka teisele äriühingule,“ rääkis Põhja ringkonnaprokurör Kristiina Savtšenkova.

MTA uurimisosakonna juhataja Rain Kuusi sõnul on kütuse valdkond üks enam maksuhalduri tähelepanu all olevatest sektoritest. „Viimastel aastatel oleme tõkestanud mitmeid suuremahulisi pettuseid, mille tulemusel on maksuauk vedelkütuse müügilt vähenenud poole võrra, kuid kindlasti on ka eelseisvatel aastatel kütuseveo ja kütusekäitlejate järelevalve üks maksu- ja tolliameti prioriteetidest,“ rääkis Kuus.

Praeguse seisuga on kahtlustus esitatud kokku seitsmeteistkümnele inimesele ja neljale ettevõttele. Neist osale on esitatud kahtlustus suure koguse vedelkütuse ebaseaduslikus käitlemises ning osale maksukohustuse varjamises suures ulatuses ja sellele kaasaaitamises.

Kriminaalasja kohtueelset uurimist viib läbi maksu-ja tolliameti uurimisosakond ja juhib Põhja ringkonnaprokuratuur. 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700