14. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võitlus maksupettustega või kuulekuse reklaam?

Vandeadvokaat Kaido Loori arvates ei ole maksuhaldurile suurema kontrolli andmine parim viis õiguskuulekuse saavutamiseks ning  kaaluda võiks ka vähemkulukaid võimalusi.

Rahandusministeerium saatis 8. aprillil kooskõlastusringile maksukorralduse seaduse muutmise väljatöötamiskavatsuse, mis rahandusministeeriumi sõnul on maksuhalduri õiguste „täpsustamiseks“. Täpsustamiseks võib seda pidada küll vaid õigusteadmisteta isik, sest valdavalt on tegemist maksuhaldurile suuremate õiguste andmisega, st maksumaksjate õiguste ja tegevusvabaduse piiramisega. Üks huvitavamaid teemasid selles on rahandusministeeriumi kava lubada maksuhalduril tegeleda rohkem maksuõigusrikkumiste ennetamisega. Seda on seni nimetatud ka reaalajas kontrolliks.

Maksuhaldur on väitnud, et nn. reaalajas kontroll on suurendanud kontrollitava ettevõtja deklareeritud müügikäibeid ja tööjõumakse tugevalt. Ilmselt puudutab see sektoreid, kus on suur sularahakäive või sularahapalgad ja nende osaline deklareerimatajätmine on kaunis lihtne, kuigi riskantne tegevus (maksuhaldur on kirjutanud majutus- toitlustus-, ja ehitusvaldkondadest). Samas pole selgeid andmeid selle kohta, kas müügikäibed ja palgad pärast maksuametniku lahkumist kontrollitavalt alalt langevad või mitte.Seaduskuulekuse reklaam maksumaksja kulul ei saa olla lubatud. Maksuhaldur on oma kodulehel väitnud, et „Reaalajas kontrolli eesmärgiks ei ole kontrollitavatele äriühingutele maksu määramine ja nende karistamine, vaid kontrollide üldpreventiivne mõju ehitusvaldkonnas tegutsevatele äriühingute maksukäitumisele.“ Üldpreventsioon on õigusrikkumiste ärahoidmine tuvastamata isikute ringi poolt, mis on põhimõtteliselt reklaam, ja sedapuhku siis õnnetult väljavalitud ettevõtja tegevuse ruineerimise kulul. On üsna selge, et põhiseadusest leiaks rohtu sellisel eesmärgil tegutsemise vastu.Rohkem kontrolli ei pruugi olla parim viis õiguskuulekuse saavutamiseks. Samas on õige, et maksumaksja ei peaks taluma maksupettusi ja nende vastu peab võitlema. Rahandusministeerium näib arvavat, et maksude tasumata jätmise vastu saab kontrolliõiguste lisamisega maksuhaldurile. Tegelikult võiks kaaluda ka teisi vahendeid, mis maksumaksjale vähem maksma läheksid - näiteks võiks kaaluda regulatsiooni, mille kohaselt sularahakäivet või sularahapalka mittedeklareerinud maksumaksjatelt võetakse tähtajaliselt ära õigus teha sularahatehinguid ja pidada kassat. Võib-olla oleks selline regulatsioon veelgi üldpreventiivsema mõjuga ja ausat maksumaksjat vähem koormav.

Autor: Kaido Loor, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700