13. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA alustab uuesti meeldetuletuste saatmist

MTA palub ettevõtjatel, kes ei ole viimase kolme kuu tööjõumaksude andmeid veel esitanud, seda esimesel võimalusel teha. Nädala teisest poolest hakkab amet deklaratsiooni hilinemist ettevõtjatele uuesti meelde tuletama.

MTA teenindusosakonna juhataja Rivo Reitmanni sõnul on selle aasta alguses võetud kasutusele uusi vorme, mille esitamisega on olnud ettevõtjatel vaja harjuda. „Raamatupidajate soovile vastu tulles oleme olnud paindlikud aruandluskohustuse täitmise järelevalve tegemisel ning võimaldanud käibedeklaratsiooni ning tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsiooni andmeid vajadusel hiljem esitada,“ rääkis Reitmann.

 „Loodetavasti on aeg olnud selleks piisav ja edaspidi jõuavad deklaratsioonid ametini taas õigeks ajaks,“ selgitas Reitmann. Kuna on olnud juhtumeid, kus ettevõte on deklaratsiooni e-maksuametisse/e-tolli küll sisestanud, kuid on selle kinnitamata jätnud, siis soovitab Reitmann igaks juhuks oma esitatud info üle vaadata. Uue tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsiooni (TSD) vormi kasutuselevõtmise esimestel kuudel ilmnenud MTA-poolsed tehnilised tõrked ja andmete esitamisega hilinemine mõjutas jaanuaris ja veebruaris paraku ka teiste kannete tegemist. Aasta kahel esimesel kuul esines seetõttu viivitusi kogumispensionimaksete ülekandmisel. Pooled kohustusliku kogumispensioni maksetest kandis MTA Eesti Väärtpaberikeskusele (EVK) üle õigeaegselt, ülejäänutel hilines kanne 1-5 päeva, üksikutel juhtudel ka kauem. Oma kohustusliku kogumispensioni maksete ülekandmise infoga saab tutvuda e-maksuameti/e-tolli rubriigis "töötamine ja väljamaksed“. Juhime tähelepanu ka sellele, et EVK-le kannab maksuhaldur kogumispensioni maksed üle siis, kui tööandja on esitanud vigadeta TSD ning kandnud täies ulatuses üle kinnipeetud kohustusliku kogumispensioni makse ja tasunud täies ulatuses sotsiaalmaksu.

Esimeses kvartalis esitasid TSD deklaratsioone õigeaegselt 96 protsenti ettevõtetest. Ka mullu samal ajal oli tähtaegselt esitatud deklaratsioonide osakaal sama. Viimase kolme kuu deklaratsioonidest on mõni esitamata veel ainult 1-2 protsendil ettevõtjatel. 

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700