10. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida on uut RP aprillinumbris?

Ilmunud on värske ajakiri Raamatupidamise Praktik, mille aprillinumbrist leiab kasulikku lugemist nii Soomes ettevõtjaks hakkamisest, naaberriikide palkadest kui Raamatupidajate Kogu värske juhi plaanidest.

Intervjuu Eesti Raamatupidajate Kogu juhi Margus Tammerajaga

Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee toimetaja

Eesti Raamatupidajate Kogu (ERK) visioon järgmiseks aastakümneks on olla raamatupidaja teejuht nii arvestusala muutustes kui ka tehnoloogiamaailma võimaluste kasutamisel. ERK liikmed on 10 aasta pärast kindlalt oma alal püsivad spetsialistid, tänu kellele kestab ja areneb 5000 aasta vanune auväärne raamatupidaja amet.

Aprillikuu persoon on Eesti Arengufondi ökonomist Annika Lentso

Silja Paavle, Õhtuleht“Kui eelneva kümne aasta jooksul seatud eesmärgid nagu euro kasutuselevõtt ja NATO-sse astumine on Eestis täidetud, siis nüüd pole riigil tervikuna eesmärki. Kuid selleks, et midagi saavutada ja edasi areneda, on eesmärkide seadmine hädavajalik,” räägib Annika Lentso, Eesti Arengufondi ökonomist.

Ettevõtjaks SoomeRegistrid on tähtsad – kui kliendile arve esitanud ettevõttel puudub ettemaksuregistri registreering, on klient kohustatud arve summast enne väljamaksmist kinni pidama teatud osa ja kandma selle maksuameti kontole. Soomlane oskab raha küsida ning kaupade ja teenuste eest makstakse õiglast hinda. Nii sellel kui ka mitmel muul põhjusel tundub Soome ettevõtluskeskkond eestlasele tihti ahvatlevana.

Mari Kuljus, Kuljus Consulting Oy juhatuse liige

Riskijuhtimise põhialused

Krisi Pungas, CGAP, Siseaudiitor.ee

Tänapäeva kiirelt muutuvas ja avatud maailmas on oluline olla paindlik ja kohaneda muutustega, kuid selle käigus ei tohi unustada oma (organisatsiooni) eesmärke. Eesmärkide saavutamiseks tuleks olla teadlik neid ohustavatest sündmustest ning riske teadlikult juhtida.

Õigus leping üles öelda

Irene Kull, Tartu Ülikooli õigusteaduskond, tsiviilõiguse professor

Lepinguliste suhete lõpetamise reguleerimine põhineb alati mingil arusaamal sellest, millistel väärtustel peaksid lepingulised suhted põhinema. Lepingut on võimalik käsitada ainult kui investeeringut, mille lõpetamine on õigustatud juhul, kui seda toetavad ratsionaalsed majanduslikud kaalutlused.

• Ülevaade naaberriikide palkadest

Taavi Alas

Teeme ülevaate, millist palka maksti 2014. aasta viimases kvartalis meie naaberriikides Lätis, Soomes ja Rootsis.

• Mikro- ja väikeettevõtete täiendavat halduskoormust tuleks vähendada Velli Saaberg, RP peatoimetaja

Ajakiri RP uuris EVEA seisukohti tehtud seadusemuudatuste kohta ja ettepanekuid maksupettustega võitlemiseks. Vastab Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni tegevjuht Raivo Altmets.

• Kuidas olla töös motiveeritum?

Kaido Pajumaa, motivaator.ee koolitaja

Motivatsiooniuurija Daniel H. Pink ütleb, et inimesi paneb liikuma kahte tüüpi motivatsioon – sisemine ja väline. Väline motivatsioon väljendub mingites tegurites, mille pärast inimene midagi teeb – palk, kvartaliboonus, ametiauto, juhi kiitus jms. Sisemine motivatsioon väljendub aga tegevuses endas – inimene teeb seda tegevust sellest saadava sisemise naudingu tõttu.

Läbipõlemise ennetamineVaevalt soovib keegi töötada teritamata kirvega. Töötaja ise on kõige tähtsam tööriist, keda peab hoidma ja kelle eest tuleb hoolitseda. Läbipõlemine on füüsilise, vaimse ja emotsionaalse kurnatuse seisund, mille põhjustajateks on püsiv või korduv emotsionaalne surve, mis on seotud pingelise ja kestva seotusega teiste inimestega.

Inga Ignatieva, kliiniline psühholoog OÜ Katriitos ja SA TÜK Psühhiaatriakliinikus

Loe lisa: http://rp.aripaev.ee/

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700