Autorid: Tuuli Seinberg, Eliisa Matsalu • 8. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lehis: kütuseaktsiisi tõus toob pahandust

Mida toob endaga kaasa kütuseaktsiisi tõus?
Foto: Erik Prozes
Maksumaksjate liidu tegevjuht Lasse Lehise arvates tuleb uuel valitsusel kütuseaktsiisi tõusuga rohkem pahandust, kui annab sotsiaalmaksu langetamine tööandjatele kokkuhoidu, kirjutab Äripäev.

Lehis ütles, et sotsiaalmaksu langetamise asemel oleks olnud mõttekam kehtestada näiteks sotsiaalmaksu lagi või mingid erandid üksikutele valdkondadele, mis oleksid sotsiaalmaksu langusest ka reaalset võitu saanud. Üks selline oleks võinud olla näiteks IT-sektor.

“Sõltub muidugi valdkonnast – kui transpordikulud on väiksed ja tööjõumaksud väga suured, siis muidugi ettevõtja rõõmustab. Teised aga mitte,” ütles Lehis. Ta nentis, et paraku polegi valitsusel peale aktsiisitõusude teisi variante katteallikateks.

“Probleemiks on see, et enne valimisi lubati palju jama kokku. Lihtsam oleks olnud mitte lubada,” märkis ta.

Mis on uue valitsuse maksulubadused?

Sotsiaalmaks väheneb 1%. Ravi- ja pensionikindlustuse osa kompenseeritakse riigieelarve muudest tuludest.Ettevõtte tulumaksust vabastatakse välismaal asuvate tütaräriühingute võõrandamisest teenitud kasu.Tulumaksuvaba miinimumi tõstetakse 205 euroni kuus.Analüüsitakse dividendide topeltmaksustamise kaotamist alla 10% osaluse korral, et muuta soodsamaks investeerimistegevust ja Eestisse peakorterite loomist ning Eestis teenitud kasumi dividendidena väljamaksmist Eestis.Analüüsitakse tulumaksu kinnipidamise kaotamist litsentsitasudelt, sest see muudab kallimaks investeeringud kõrgtehnoloogilistesse seadmetesse ja protsessidesse.Analüüsitakse energiajookidele aktsiisimaksu kehtestamist.Järjekindlalt tõusevad tubaka- ja alkoholiaktsiis.Toetatakse tööandjaid ja jätkatakse maksusoodustusi vähenenud töövõimega inimeste töölevõtmisel.Analüüsitakse maamaksuvabastuse rakendamist ühisomandis ja liitsihtotstarbega maa omanikele lähtuvalt võrdse kohtlemise printsiibist.

Toetused, madalapalgaliste abi

 * Puuduses olevate perede toetamiseks tõstetakse toimetulekutoetuse määra 130 euroni.* Sotsiaalkindlustusameti juurde luuakse elatisabi fondi, kust saavad 100 euro ulatuses kohtu otsuse kohta kuus tuge need lapsed, kellele lahuselav vanem ei maksa elatist.* Analüüsitakse elatisabi ülempiiri seadmist, arvestades fondist tuge taotleva vanema leibkonna sissetulekut liikme kohta.* Rööbiti riigipoolsete meetmete rakendamisega tööturu osapooltele tehakse ettepanek tõsta nelja aasta jooksul alampalk tasemele vähemalt 45% keskmisest palgast.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700