Autor: Tuuli Seinberg • 26. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPI on abiks juhile ja raamatupidajale

Pärnu Finantskonverentsi peateema on sel aastal KPId ehk võtmemõõdikud. Konverentsi programmijuhi Ellen Tohvri sõnutsi on vaja innovatsiooni, kus saavad kokku finantsandmed ja muud olulised näitajad.

16.-17. aprillil toimub Pärnu Kontserdimajas Pärnu Finantskonverents, mille alapealkiri on sel aastal KPI ehk naljatamisi Kuradi Palju Infot – tegelikult on lühendi taga aga Key Performance Indicators ehk võtmemõõdikud. Raamatupidaja.ee uuris konverentsi programmijuhilt, finantsteenuste agentuuri EFTA partnerilt Ellen Tohvrilt, mida KPI-d ettevõttele annavad ning kas teemaga tasub end kurssi viia ka raamatupidajatel.

Miks selline fookusteema valik (KPId)?

KPI-d ehk võtmemõõdikud on ärimaailmas väga olulisel kohal olevad mõõdikud, mille kaudu mõõdetakse enda ettevõtte edu ning samme selleni. Tihtipeale aga kasutatakse ettevõtetes vaid ühte mõõdikut, kuigi tegelikkuses tagab adekvaatse tulemuse mõõdikute terviksüsteemi väljatöötamine. Samuti olen näinud, et mitmetes ettevõtetes on KPI-deks nimetatud mõõdikud, mis tegelikkuses soovitud tulemust ei taga. Just seetõttu, et võtmemõõdikuid lähemalt tutvustada ja ettevõtetele näidata õigete KPI-de kasu, saigi antud teema valitud. Paljudes ettevõtetes on olemasolev andmehulk tohutu, kuid õigeid ja kasulikke andmeid nendest välja lugeda ei osata. Konverentsiga soovimegi anda ülevaate KPI-de kasulikkusest ja näidata, kuidas õiged KPI-d ettevõttele kasu teenivad.

Miks see teema on finantsjuhi jaoks praeguses ajahetkes oluline?

Finantsjuhtide jaoks on antud teema oluline ka väljaspool praegust ajahetke. Oma tegevuse mõõtmine ja saadud andmete kasumlikuks pööramine on asi, millega tuleb ettevõttes tegeleda igapäevaselt. „Mis on need tegurid, mis viivad meid eduni ja kuidas eduni jõuda?“ on küsimused, millele tuleb vastuseid leida. Olles kohtunud väga paljude finantsjuhtidega, on selgeks saanud, et tohutu andmehulk muudab nendes orienteerumise keeruliseks. Siin tulevadki appi KPI-d ehk võtmemõõdikud, mis aitavad kontsentreeritult mõista suunda, kuhu ettevõtte pürgib. Lihtsalt öeldes teadmisest on vähe kasu, kui seda ei realiseerita.

Kes on konverentsi peaesineja?

Konverentsi peaesineja on David Parmenter, keda teatakse ka nime „The King of KPI-s“ all. Parmenter on KPI-de osas teinud uurimistööd juba 25 aastat ning andnud välja mitmeid valkdkonnapõhiseid raamatuid. Nende hulgas näiteks „Key Performance Indicators – developing, implementing and using winning KPIs`“, "Key Performance Idicators for Government and Non Profit Agencies", „Winning CFOs: Implementing and Applying Better Practices“.  Parmenter on KPI-de guru, keda kindlasti tasub kuulama tulla, kuna tema aastatepikkune kogemus võimaldab saada kasulikku infot igal konverentsikülastajal. Parmenteri põhiteema konverentsil on õigete KPI-de valimine. Nimelt jagab ta meiega oma kogemust õigete võtmemõõdikute valimisel ja ennistamisel ja ma olen kindel, et midagi uut leiab tema ettekandest iga külastaja.

Mis on konverentsi kasutegurid?

Ühte kasutegurit on väga raske välja tuua, kuna konverents hõlmab väga suurt ja põnevat valdkonda. Mõeldes aga suurimate kasutegurite peale, siis kindlasti tasub ära kasutada  võimalust kohtuda David Parmenteriga. Samuti toon esile, et konverentsi formaat on veidi teistmoodi kui tavapäraselt ollakse harjunud. Avame konverentsi alal networking`u küla, mis loob võimaluse soovitud osaleja, esineja, eksperdiga kokku leppida isiklikke kohumisi ning sõlmida kasulikke kontakte edaspidiseks. Samuti on igal külastajal võimalus osaleda küsimuste külas, kus tekkinud küsimustele vastavad konverentsi esinejad. Laval jagavad oma kogemusi start-up’id, suurettevõtted, väikeettevõtjad, avaliku sektori esindajad ning tunnustatud konsultandid, praktilist kogemust pakuvad erinevad töötoad. Ühe väga praktilise näitena võtab konverentsil osaleja Kristjan Otsmanni töötoast kaasa enda ettevõttes toimuvate muudatuste elluviimise projekti visiooni. 

Esmakordselt on Pärnu finantskonverentsi raames lava kõrval Kati Orav, kes visualiseerib graafiliselt konverentsi ettekanded. Räägime graafilise visualiseerimise saladustest ning võimalustest kasutada seda protsesside juhtimisel. Visualiseerimine ja protsesside kaardistamine finantsprotsesside jagamiseks osakonna tasemele on  oluline, et mittefinantsteadmistega inimesteni kohale viia oluline info.

Kas konverentsile tasub tulla ka edasipüüdlikul ja teadmishimulisel raamatupidajal?

Olles ise konverentsi programmi stsenarist ja autor, julgen öelda, et tegemist on teemaga, mis on jutuaineks väga paljude juhtide ja finantsinimeste laual, sealhulgas raamatupidajate seas. Seda enam, et täna on raamatupidaja roll ettevõttes tihtipeale palju laiem kui me tavapäraselt raamatupidaja rolli oleme harjunud nägema. Lavale olemegi palunud kogenud eksperdid ja praktikud, kes aitavad KPI-de teemat lahti mõtestada selliselt, et iga konverentsi osavõtja sealt just enda jaoks midagi kasulikku leiab. Osalema on oodatud kõik huvilised.

Kokkuvõtteks ütlen, et ettevõtte konkurentsivõime tõstmiseks ja kasumlikkuse kasvatamiseks  ei piisa vaid juhi kõhutundest ja korrektsest raamatupidamisest, vaid on vaja innovatsiooni, kus saavad kokku finantsandmed ja muud olulised näitajad ning eilse päeva imetlemise asemel peame hakkama juhtima ja planeerima homset päeva. Just tulevikku vaatamine KPI-de ehk võtmemõõdikute abil on konverentsi põhiteema, mida soovitan tulla kuulama kõikidel asjast huvitatutel.

Konverentsi kavaga saab lähemalt tutvuda SIIN.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700