12. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pakendiauditi kohustus koormab ettevõtjaid

10. märtsil Kaubanduskojas toimunud pakendiauditeerimise teemalisel kohtuminsel arutasid ettevõtjad, Keskkonnaministeerium ja Audiitorkogu pakendiauditi kohustusega seonduvaid probleeme.

Paljud ettevõtjad, eriti just väikeettevõtjad, ei ole uue kohustusega rahul, kuna aruande auditeerimine on väikeettevõtjale liiga kulukas. Samuti suureneb oluliselt ka halduskoormus. Seega tõusis peamiseks küsimuseks, kas auditeerimisest saadav kasu on proportsionaalne võrreldes ettevõtja halduskoormuse ja kulude kasvuga.

Keskkonnaministeerium selgitas auditeerimise vajadust sellega, et täna ei anna pakendiregister korrektset ülevaadet ettevõtete poolt turule lastud pakendikogustest. Näiteks 2011. aastal deklareeriti 45% tegelikust pakendijäätmete kogusest vähem.

Ettevõtjaid huvitas ka, milliseks kujuneb pakendiauditi hind. Audiitorkogu sõnul on täpset hinda raske öelda ning kõik sõltub konkreetsest tööst. Audiitorid tõid välja, et täna on peamiseks probleemiks, et ettevõttel puudub piisav ettevõttesisene pakendiaruandluse kontroll, mis teeb auditeerimise keerulisemaks. Mida keerulisem ja aeganõudvam on auditeerimine, seda rohkem kulub audiitoril töötunde ning seda kallimaks kujuneb ka hind. Konkreetsetest numbritest toodi välja, et audiitori keskmine tunnihind on 50 eurot ning auditeerimiseks kulub keskmiselt umbes 16-40 tundi.

Kaubanduskoja peadirektor Mait Palts möönis, et paljud ettevõtjad on uue kohustusega rahulolematud, mistõttu tuleks kiiresti alustada avalikku arutelu ning kaaluda ka alternatiivseid valikuid nagu näiteks kohtumisel välja pakutud pakendiaruande auditeerimise piirmäärade tõstmine ja järelevalve parandamine, kuni auditeerimiskohustusest loobumiseni.

Allikas: Kaubandus-Tööstuskoda

Autor: Simoona Hion, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700