11. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtted olid kogemata mustas nimekirjas

E-maksuameti tehniliste häirete tõttu viimastel päevadel olid mitmed ettevõtted eile Krediidiinfo lehel kuvatud kui võlglased ehk kui ettevõtted, kel on „deklaratsioon esitamata“.

Äripäevale on viimastel päevadel teatanud mitmed murelikud raamatupidajad, et Krediidiinfo kuvab, et nende mõnel kliendil on deklaratsioon esitamata, kuigi tegelikult oli esitatud. Hiljem selgus küll, et tegemist oli tehnilise veaga ja e-maksuametis uue TSD kasutuselevõtul tekkinud käivitusraskustega. Kuid kuna maksuameti ja Krediidiinfo süsteemid on omavahel ühenduses, siis kajastub kõik ka Krediidinfo lehel.

Muret valmistas raamatupidajatele see seetõttu, et nemad said kõnesid pahastelt klientidelt ning Krediidiinfo lehte jälgivad ju ka välismaised investorid ja kliendid.

„Krediidiinfo ise andmeid ei salvesta, maksu- ja tolliameti lehelt tuleb meile info. Krediidiinfo teenustesse on sisse integreeritud maksuameti info ettevõtete maksuvõlgade ja esitamata deklaratsioonide kohta. Kui ameti süsteemis tekib tõrge, siis kajastub see paratamatult ka meie kaudu. Eile tõesti ajutiselt oli tehnilisi tõrkeid ja tõesti võis kuvada vahepeal osa ettevõtete juures teadet esitamata deklaratsioonist,“ nentis Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger.

Ta lisas, et kohe, kui maksu- ja tolliameti tehnilised viperused korda said, kadus see märge ka lehelt ja täna ei tohiks seda probleemi enam olla.

„Oleme seda infot aastaid kasutanud ja väidame, et maksuvõlg on ohumärk, kui maksuvõla periood on kestnud pikemat aega. Eilse maksu- ja tolliameti probleemi puhul oli ju tegemist TSD deklaratsioonisüsteemi tehnilise probleemiga, mille puhul sai ettevõtetel esineda maksimaalselt 1-päevane hilinemine. Seega ei ole see kindlasti maksuvõla kui ohumärgi seisukohalt sisuline probleem,“ selgitas Jäger.

Tema sõnul soovitab Krediidiinfo maksuvõlga vaadelda ohumärgina sarnaselt oma kliendi võlaga. „Krediidiinfo tehtud Eesti ettevõtete krediidipoliitika uuringu järgi ei ole kuni nädalane hilinemine ettevõtetele negatiivne näitaja. Oleme oma kliente ka vastavalt koolitanud ning professionaalsed kreeditorid eilse intsidendi suhtes üle ei reageerinud,“ rahustas Jäger ettevõtjaid.

Maksuameti avalike suhete juhi Rainer Lauritsa sõnul olid hiljutised ameti e-keskkonna probleemid seotud arenduste paigaldamise ja raamatupidajatele mõeldud mugavusteenuste lisamisega seoses uue TSD vormi kasutuselevõtuga.

Autor: Kaisa Gabral, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700