11. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aivar Sõerd: maksuamet on tehniliselt vana

Endise rahandusministri Aivar Sõerdi sõnul on täiesti võimalik, et maksuamet on tehnoloogiliselt vana ja vajaks investeeringuteks täiendavat rahasüsti.

Sõerd rääkis mõne tuttava raamatupidajaga, et maksuameti e-keskkonna tõrgetes ning tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonide esitamise tehnilistes puudujääkides veenduda.

"Rääkisin täna ühe tuttava raamatupidajaga, kes peab palgaarvestust ja teeb neid deklaratsioone ühes Tallinna suurfirmas. Eelmistel päevadel neil tõesti TSD esitamine ei õnnestunud, kuigi samas formaadis esitatud andmed üks kuu varem läksid läbi. Täna said nad siiski deklaratsiooni ära esitada," lausus Sõerd.

Samuti rääkis ta ühe Lõuna-Eesti ettevõtjaga, kes teeb raamatupidamist erinevatele firmadele ja ka tema rääkis Sõerdile, et kui varem sai TSD ära saata juba kuu esimestel päevadel, siis nüüd sai seda teha alles alates 6. kuupäevast. "Andmete esitamisega oli tema sõnul ka peale 6. kuupäeva tehnilisi probleeme. Näiteks sai deklaratsioon edastatud, aga süsteem näitas, et on esitamata. Selline olukord loomulikult normaalne olla ei saa," märkis Sõerd.

Sõerd küsis isiklikult vastuseid ka maksu-ja tolliameti käest. "Nad tõid välja terve rea tehnilisi probleeme, alates sellest, et mingil ajal jäi puudu e-maksuameti jõudlusest ja et tuli välja ka programmeerimiskoodi viga. Igal juhul nad lubasid vead ära parandada. Samas kui raamatupidajad väidavad, et probleemid on olnud juba viimased kaks kuud, siis tundub see liiga pikk aeg, kui probleemid on lahendamata," möönis Sõerd.

Ta lisas, et on võimalik, et kogu e-maksuamet on tehnoloogiliselt juba vananenud ja vajab põhjalikumat uuendust.

Selle aasta kahel esimesel kuul on esinenud e-maksuameti keskkonnas tõrkeid ning uue TSD esitamise vormi kasutuselevõtt on tekitanud raamatupidajates palju pahameelt.

Autor: Kaisa Gabral, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700