Veebruari laekus mullusest rohkem makse

Veebruaris kogus maksu- ja tolliamet 370,3 miljonit eurot makse, mis on 8,9% rohkem kui mullu. Laekumisi mõjutasid füüsilise isiku tulumaksu tagastused, mis jõudsid maksumaksjateni kiiremini kui eelmisel aastal.

Nii füüsilise isiku tulumaksu kui ka sotsiaalmaksu veebruarikuu laekumist mõjutas uuele deklareerimise süsteemile üleminek. Maksu- ja tolliameti hinnangul on ligikaudu 2400 ettevõtet kasutanud uuele süsteemile sujuvamaks üleminekuks antud võimalust deklareerida tööjõumaksud veebruari lõpuks, mille tulemusel on laekumine oodatust pisut väiksem ja märtsis selle võrra suurem.

Tulumaksu tagastati veebruaris 62,1 miljonit eurot ehk 12,1 miljonit enam kui eelmisel aastal. Riigieelarves oodatud tagastuste maht kokku on 93 miljonit eurot.

Käibemaksu laekus veebruaris 133,1 miljonit eurot, mida on 9,2 protsenti rohkem võrreldes aastataguse ajaga. Laekumist mõjutab positiivselt eelkõige deklareeritud kulutuste vähenemine. Sellele on oluliselt kaasa aidanud käibemaksudeklaratsiooni lisa (KMD INF) rakendamine, mis on aidanud vähendada fiktiivsete kulutuste summat käibedeklaratsioonil. Alates lisa rakendamisest on ettevõtete deklareeritud Eesti-siseste tehingute lisandväärtus kasvanud vaatamata käivete langusele suuremaks kui kunagi varem. Seda ka buumiaastatega võrreldes. Kasv tuleb eelkõige deklareeritud kulude oluliselt suuremas proportsioonis vähenemisest, kui on olnud käivete langus.

Ettevõtete deklareeritud käivete summa vähenes kõigil suurematel tegevusaladel ning kokku langes maksustatav käive 7,9 protsenti võrreldes aasta varasemaga. Jaanuaris langesid nii Eesti-sisene müük kui ka soetus, vastavalt 7 protsenti ja 11 protsenti.

Aktsiiside laekumine oli veebruaris ootuspärane, kasvades võrreldes eelmise aastaga 15,6 protsenti. Alkoholiaktsiisi laekumist mõjutas aktsiisimäära tõus aasta alguses. Laekumise tavapärane tase võiks hinnanguliselt taastuda teisel kvartalis, kuna siis peaksid kaupmeeste aasta lõpus soetatud madalama aktsiisimäärata alkohoolsete jookide varud olema realiseeritud. Kütuseaktsiisi veebruarikuu laekumisse panustas enim laekumine diislikütuselt, mille tagas samuti seadusemuudatus – alates 1. jaanuarist ei tohi laevandus- ja raudtee sektoris kasutada soodusmääraga kütust. Tubakaaktsiisi laekumine vastab talveperioodi normaaltasemele, mil müüdud sigarettide kogused ongi aasta madalaimad.

Hasartmängumaksu laekus veebruaris 0,9 miljonit eurot ehk 51,1 protsenti vähem kui 2014. aasta veebruaris. Madal laekumine on ootuspärane ning põhjustatud seadusemuudatustest. 1. veebruaril hakkas kehtima mitu hasartmängumaksu laekumist mõjutavat muudatust: õnnemänguautomaatide senine inventaripõhine maksubaas asendub kahekomponendilise – inventari- ja käibepõhise – maksubaasiga. Mänguautomaatide ja -laudade maksustamismoment lükkub maksustamisperioodile eelnevast kuust sellele järgnevasse kuusse, mille tõttu tekib laekumisse kahe kuu pikkune auk. Samuti ühtlustub kaughasartmänguna mängitavate ja tavaliste õnnemänguturniiride maksubaas. Need muudatused mõjutavad ka veebruari laekumist, vähendades seda võrreldes eelmise aastaga. Märtsis on oodata tavapäraste laekumiste taastumist.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Standard ERP on integreeritud äritarkvara keskmistele ja suurtele ettevõtetele.

Standard ERP ühendab endas traditsioonilise ettevõtte ressursiplaneerimise (ERP) ja kliendihalduse (CRM) kõrval laialdasel hulgal erilahendusi lähtuvalt ettevõtte spetsiifikast ning vajadustest.

Valdkonna tööpakkumised

Vaklak otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tammiste Personalibüroo OÜ

06. mai 2018

IuteCredit Europe otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Executive Lab Seach OÜ

03. mai 2018

KAITSELIIDU PEASTAAP otsib VANEMRAAMATUPIDAJA

Eesti Kaitseväe Värbamiskeskus

02. mai 2018

Uudised

Tööriistad