Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 3. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas FIE autokulusid maksustada?

FIE peab ettevõtlusega seotud sõite tõendama sarnaselt osaühinguga. Selleks tuleks pidada hoolikalt sõidupäevikut, kus saab ära näidata, millised sõidud on tehtud äritegevuse tarbeks.

Lugeja küsib:

Kuidas on võimalik talunikel (FIE) eristada näiteks ettevõtlusega seotud autokulusid? Kogu tegevus(elu) ja ka sõidud on seotud ju ettevõtlusega - tööle ja töölt koju sõite ei ole, sest isegi poeskäikudel ostetakse talu jaoks kraami?

Grant Thornton Rimessi maksunõustaja Tõnis Elling vastab: 

Ettevõtlusega seotud kulude osas ei ole FIE kuidagi teist moodi isik, kui tavaline äriühing. Me ei saa eeldada, et kõik FIE sõidud ja kulud on seotud automaatselt 100% ettevõtlusega. Ükski inimene ei ole 24/7 ettevõtja. Olgu ta siis OÜ või FIE. FIE peaks sama moodi sõiduauto osas arvestust pidama. Kui palju ta kasutab oma autot isiklikuks sõiduks ja kui palju ettevõtluseks. Teie näite puhul, võib küsida, et kas siis FIE ise enda tarbeks poes ei käigi? Kõik, mis ostetakse, on ettevõtluse tarbeks? Kas FIE ei söö? Ei joo? Kui rääkida sõiduauto kasutusest, siis kas FIEl endal ei ole vaja näiteks sõbra sünnipäevale sõita? Kui on, siis millist transporti selleks kasutatakse? Kas selle jaoks on eraldi auto või kasutatakse mingit muud transpordivahendit. Ehk, siis FIE olemine ei anna automaatselt alust öelda, et kõik tegevused ja sõidud on ettevõtlusega seotud. Seda tuleb tõestada samadel alustel nagu osaühingu puhul. Võib juhtuda, et FIE sõiduautot kasutatakse tõesti ainult ettevõtluses, aga reeglina see nii ei ole. Selleks soovitame pidada sõidupäevikut ja ära näidata, et kõik sõidud, mis tehakse, on ainult FIE äritegevuse tarbeks.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700