19. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA tegevuses on jälituse sugemeid

Maksuameti tegevus on piiripealne ja selles on jälitustoimingu sugemeid, ütles vandeadvokaat Priit Raudsepp.

Maksuamet käib parklates ükshaaval sõiduautosid kontrollimas, et vahele võtta erasõitudeks kasutatavaid firmasõidukeid. Seni on vaatluste põhjal pöördutud 11 juhatuse liikme poole, kes on tagasi küsinud 100% sisendkäibemaksu, ent kelle puhul on kahtlus, et autot kasutatakse ka erasõitudeks. Isikutele, kes pole vaatluse ajal kohal olnud, on maksuamet saatnud kirjad küsimustega, miks nende auto teatud kohtades pargitud on.

Advokaadibüroo Glikman Alvin & Partnerid maksuvaldkonna juht Priit Raudsepp ütles, et maksuameti kirjad tekitavad paljudes põhjendatult arusaamatust ja pahameelt. „Tegu on piiripealse tegevusega, mille seaduslikkus on küsitav,“ märkis ta. Esiteks on tema sõnul taolises vaatluses jälitustoimingu sugemeid – teadupärast on jälitustoimingud lubatud aga vaid kriminaalmenetluses.

Teiseks, kuigi vaatlused on maksumenetluses lubatud, peab Raudsepa sõnul selle läbiviimiseks olema alustatud konkreetse maksumaksja suhtes maksukontrolli, millest peab maksumaksjat enne kontrolli alustamist teavitama.

„Kolmandaks, kui maksukontroll ongi alustatud, siis näib tegu olevat  eelkontrolliga. Kohtupraktika kohaselt on selline kontrolliviis küll lubatud, kuid selleks peavad esinema väga kaalukad põhjendused ja need peavad olema esitatud ka maksumaksjale,“ rääkis Raudsepp. Seega on tema sõnul käesoleval hetkel suur tõenäosus, et maksuamet on rikkumas vähemalt teist ja kolmandat punkti.

Raudsepp lisas, et sarnaseid vaatlusi on maksuamet läbi viimas ka seonduvalt töötajate registriga, mille osas on seadusandja näinud ette erinormi. Selliste vaatluste läbiviimist ilma konkreetse maksumenetluseta pole aga ettenähtud autodega seonduvalt.

„Maksuameti tegevus maksutulu kokku kogumisel on tervitatav, kuid see peab olema kooskõlas seadusega. Eesmärk ei saa õigustada abinõud,“ ütles Raudsepp.

Ta lisas, et tähelepanuta ei tasu jätta ka seda, kuidas maksuameti tegevus ja maine mõjutab maksukäitumist. „Kui maksuamet tegutseb seaduslikult ning maksumaksja jaoks mõistetavalt, on tunduvalt suurem hulk neid, kes tahavad vabatahtlikult ning korrektselt kõik maksud ära maksta,“ ütles ta. Taoline vaatlusprojekt võib aga paljudes trotsi tekitada ning viia veelgi väiksema maksulaekumiseni.

Kuidas end maksukontrolli vastu kaitsta, saab selgeks 31. märtsil toimuval seminaril Maksukontrollid 2015: KEDA, MIDA, KUIDAS?

LOE LISA SIIT!

Autor: Eliisa Matsalu, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700