Jaanuari maksulaekumist mõjutasid seadused

Jaanuaris kogus maksu- ja tolliamet 556,7 miljonit eurot makse, mis on 1,7 protsenti rohkem kui aasta varem. Suurt kasvu näitas suurematest maksudest füüsilise isiku tulumaksu ja alkoholiaktsiisi laekumine, samas vähenes juriidilise isiku tulumaksu laekumine.

Sotsiaalmaksu laekumise kasv aeglustus jaanuaris 6,7 protsendile. Detsembris kasvasid palgad aasta varasemaga võrreldes 4,3 protsenti. Kasv oli siiski eelmiste kuudega võrreldes aeglasem. Töötajate arv, kelle töötasult maksti makse, kasvas detsembris 2,4 protsenti võrreldes aasta varasemaga. Selle kiire kasvu taga on olulisel määral töötamise registri käivitumine ja sellega seotud palgatulu legaliseerimine. Suurematest tegevusaladest on viimase kolme kuu põhjal hõive- ja palgakasvu vedajad töötlev tööstus, jaekaubandus ning tervishoid ja sotsiaalhoolekanne. Kasvu pidurdavad haldus- ja abitegevused. Ehituses on hõive suurenenud, kuid kuna lisandunud töötajate deklareeritud palk on keskmisest madalam, on palgakasv seal aeglustunud. Hõivatute languse tõttu on palga kasv keskmisest kiirem olnud avalikus halduses, hariduses ja hulgikaubanduses.

Käibemaksu laekus jaanuaris 176,7 miljonit eurot, mida on 8,7 protsenti rohkem võrreldes aastataguse ajaga. Viimaste kuude laekumine on suurenenud vaatamata sellele, et deklareeritud maksustatav käive on kahanenud, näiteks detsembris oli maksustatav käive 1,8 protsenti väiksem kui aasta varem. Laekumise kasvu selgitab fiktiivsete arvete ja sellest tulenevalt ka käibemaksutagastuste vähenemine, millele on oluliselt kaasa aidanud käibemaksu deklareerimiskohustuse muudatused (käibedeklaratsiooni lisa KMD INF). Esimeste kuude andmete põhjal saab väita, et tänu seadusemuudatusele on oluliselt paranenud maksu- ja tolliameti kontrollitöö efektiivsus ning, mis veelgi olulisem, paranenud on deklareerijate maksukuulekus.

Alkoholiaktsiisi laekumine kasvas võrreldes aasta varasemaga 41,7 protsenti. Hüppelise ning ühekordse laekumise kasvu põhjustas eelkõige kange alkoholi varude soetamine aktsiisitõusu eel. Varude suurus vastab hinnanguliselt esimese kvartali müügikogusele, mis tähendab, et soetatud varud mõjutavad tugevalt esimese poolaasta laekumisi. Varasemad alkoholi aktsiisimäärade tõstmised ei ole toonud kaasa nii suurte varude soetamist ning samuti pole viimastel aastatel varutud õlut, mille koguste kasv detsembris oli tuntav.

Hasartmängumaksu laekus jaanuaris 1,1 miljonit eurot ehk 47 protsenti vähem kui 2014. aasta alguses. Madal laekumine on ootuspärane ning põhjustatud seadusemuudatustest. 1. veebruaril hakkas kehtima mitu hasartmängumaksu laekumist mõjutavat muudatust: õnnemänguautomaatide senine inventaripõhine maksubaas asendub kahekomponendilise (inventari- ja käibepõhise) maksubaasiga. Mänguautomaatide ja -laudade maksustamismoment lükkub maksustamisperioodile eelnevast kuust sellele järgnevasse kuusse. Samuti ühtlustub kaughasartmänguna mängitavate ja tavaliste õnnemänguturniiride maksubaas. Need muudatused mõjutavad ka veebruari laekumist, vähendades seda võrreldes eelmise aastaga. Märtsis on oodata tavapäraste laekumiste taastumist.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad